Linkuri accesibilitate

Memoria illius seditionis duobus modis in Transsilvania recolebatur - Judit Ferencz


Contramandarea întrevederii dintre preşedintele UDMR Markó Béla şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tőkés László este cel mai mediatizat subiect al săptămânii. Al Săptămânii Patimilor, pentru maghiari şi germani.

Întâlnirea Markó-Tőkés a fost contramandată – titrează Szabadság. Din articolul apărut în cotidianul clujean aflăm: în ziua pentru care se programase întâlnirea, atât Markó Béla cât şi adversarul său politic, Tőkés László se aflau la Târgu Mureş. Doar că nu s-au mai văzut, căci n-au reuşit să convină asupra locului întrevederii. Adică întâlnirea n-a fost de fapt contramandată, ci pur şi simplu n-a mai avut loc.

„Nici Mahomed la munte, şi nici muntele la Mahomed” - sunt cuvintele editorialistului săptămânalului Erdélyi Riport. Iar politologul Bakk Miklós se întreabă în Krónika ce rezultat ne-ar fi putut aduce discuţia dintre cei doi politicieni maghiari. O declaraţie comună – ne oferă el şi răspunsul.

Cum cei doi nu s-au văzut, declaraţia comună se lasă aşteptată. Fiecare în parte a făcut declaraţii cu prilejul comemorării evenimentelor sângeroase ce au avut loc în martie 1990 la Târgu Mureş. Mai bine zis, cu prilejul comemorărilor, căci s-au organizat două în paralel. Una cu Markó si una cu Tőkés.

La ambele s-a formulat că nu ştim, nici după 15 ani, cine a stat în spatele incidentelor, cine a fost instigatorul – relatează Népújság. Ipoteze, vechi şi noi, se tot vehiculează. Astfel, fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman au fost acuzaţi în mod direct de participanţi că au avut un rol în declanşarea evenimentelor de tristă amintire. Petre Roman, citat de Szabadság, neagă acuzaţia. Mai mult, consideră că a fost promotorul reconcilierii interetnice.

Nu mai altfel Ion Iliescu – relatează Romániai Magyar Szó. Cu ocazia recentei sale vizite făcute la Târgu Mureş, fostul preşedinte a declarat: de vină pentru cele întâmplate a fost situaţia. Dar o parte din vină o poartă şi maghiarii. Prea agresiv şi-au sărbătorit ei pe-atunci ziua naţională. Şi prea repede au vrut ei şcoli de limbă maghiară – susţine Ion Iliescu.

Din Népújság aflam şi despre alte probleme. Preşedintele UDMR Markó Béla se plânge că funcţionarea coaliţiei guvernamentale nu este tocmai optimă. Şi că UDMR nu a fost consultată în legătură cu modificarea legii fiscale, deci nu şi-a putut exprima dezacordul faţă de impozitarea veniturilor realizate din activităţi culturale şi caritabile.

UDMR susţine însă modificarea legilor care reglementează retrocedarea terenurilor şi a pădurilor. Într-un interviu apărut în Szabadság, deputatul UDMR Garda Dezső declară: se doreşte restabilirea situaţiei din 1945. Pentru ca acest lucru să fie posibil, legile trebuie modificate.

Ministrul agriculturii i-a solicitat fostului deputat PNŢCD Vasile Lupu să elaboreze amendamente la legile existente în vederea restabilirii proprietăţilor. Garda Dezső salută iniţiativa. Apoi admite: „Da, măsura va da totul peste cap şi se va crea un haos de neînchipuit”.

Veşti bune în Allgemeine Deutsche Zeitung: cancelarul german Gerhard Schröder se bazează pe aderarea României la UE în 2007.

În rest, pregătiri pentru sărbătorile pascale. Ouă roşii, iepuraşi, mâţişori în publicaţiile maghiare şi germane.
XS
SM
MD
LG