Linkuri accesibilitate

PNA contestă obiectivitatea auditului Freedom House


Parchetul Naţional Anticorupţie contestă obiectivitatea auditării instituţiei de către Freedom House, pentru că această organizaţie a formulat, în 2003, un raport referitor la aceleaşi aspecte, verificate prin actualul raport. Freedom House a întocmit în 2003, un raport intitulat "Naţiuni în tranziţie", care conţinea critici similare, fapt neluat în seamă de ministerul justiţiei cînd a ales ca să evalueze activitatea PNA.

În opinia PNA, acest fapt determină, potrivit Mediafax, „vicierea acestei alegeri”. Raportul din 2003 are valoarea unei antepronunţări - susţine PNA. Principiul obiectivităţii auditorului faţă de entitatea auditată exclude o antepronunţare, care ar fi putut avea loc din activităţi şi din exprimări de puncte de vedere anterioare asupra activităţii celui auditat.

Concret, în cazul auditării PNA, de către Freedom House, contractantul, respectiv Ministerul Justiţiei, ar fi trebuit să aibă în vedere la atribuirea auditului dacă societatea şi-a exprimat puncte de vedere în legătură cu activitatea PNA sau în legătură cu activitatea Ministerului Public în ansamblu. Potrivit PNA, în aceste condiţii, s-au încălcat normele generale de audit recunoscute pe plan european, respectiv obiectivitate şi independenţă.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG