Linkuri accesibilitate

Tristeţe şi resemnare; putrefacţie propagandistică şi renaştere culturală; ardent spirits and an ardent plea for brands - Judit Ferencz


15 Martie – ziua naţională a maghiarilor de pretutindeni. 15 Martie – o zi relativ liniştită în pieţele şi publicaţiile ardelene.

Cronica sărbătorii în toate ziarele de limbă maghiară. Zeci de mii de persoane prezente în oraşele mari, câteva sute de participanţi în localităţile mai mici. Discursuri, spectacole, mesaje de la doi premieri: cel român şi cel ungar. Cuvintele lui Călin Popescu Tăriceanu, adresate maghiarilor din România, primite cu aplauze în cele mai multe locuri.

Mesajul premierului ungar Gyurcsány Ferenc, primit cu huiduieli la Cluj - informează Szabadság. Huiduieli, fluierături şi la Miercurea Ciuc – plusează publicaţia Transindex. La fel şi în alte locuri – aflăm din Romániai Magyar Szó. Doar la Gheorgheni nu s-au auzit huiduieli. Şi asta pentru că, relatează Gyergyói Kisújság, organizatorii, precauţi, au renunţat să dea citire mesajului formulat de cancelaria ungară.

Motivul protestului ? Acelaşi: nemulţumirea provocată de eşecul referendumului privind dubla cetăţenie. Nemulţumire din cauza căreia „am sărbătorit altfel decât în anii trecuţi: mai trişti, mai resemnaţi” - consideră editorialistul cotidianului Háromszék.

După sărbătoare reapar fel şi fel de probleme. Kisújság relatează despre protestul romilor din Gheorgheni. De şapte ani, în oraş funcţionaeză o şcoală pentru romi care riscă să rămână fără sediu, căci administraţia locală nu a fost dispusă să plătească proprietarului contravaloarea clădirii. Părinţii elevilor s-au prezentat la Primărie. Degeaba, căci primarul nu i-a primit în audienţă. Romii din Gheorgheni au promis că nu vor renunţa. Vor şcoala lor, vor o clădire confortabilă pentru copii.

Pe ordinea de zi şi legea minorităţilor naţionale. UDMR va finaliza săptămâna viitoare proiectul de lege. Care este deja criticat. Chiar de deputatul UDMR Toró T. Tibor. Care acuză în Szabadság: legea îi va conferi dreptul la autoderminare nu, cum ar fi normal, comunităţii maghiare, ci UDMR-ului. În plus va condiţiona, în spiritul mult-criticatei legi electorale, înfiinţarea noilor organizaţii ale minorităţilor naţionale de îndeplinirea unei serii întregi de criterii discriminatorii.

Rivalii Uniunii formulează mai tranşant. După ce liderul UDMR Markó Béla l-a invitat la discuţii pe preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, episcopul reformat Tőkés László, acesta din urmă răspunde în Népújság, spunând că acceptă invitaţia cu unele condiţii. Prima fiind ca UDMR să nu iniţeze de capul lui vreo lege referitoare la autonomie, ci să o susţină pe cea elaborată de Consiliul Naţional al Maghiarilor. O altă condiţie: întâlnirea să aibă loc pe teren neutru, adică nu la sediul UDMR.

Neutralitatea este însă o iluzie – cel puţin aşa susţine preşedintele postului Duna TV, post public ungar care emite în Bazinul Carpatic. „Postul al cărui conducere tocmai am preluat-o aduce a un cadavru în descompunere” – formulează Cselényi László într-un interviu apărut în săptămânalul Erdélyi Riport. Apoi adaugă: „Nu ştiu dacă, în cazul unui post public, imixtiunea politicului este evitabilă. O soluţie există totuşi: aceea de a transforma postul într-unul cultural.”

Ce mai rămâne ? Ţuică, pălincă şi vinars. Allgemeine Deustche Zeitung informează: Ministerul Agriculturii va cere Uniunii Europene înregistrarea a 39 de mărci de spirtoase de la Horinca de Maramureş la Pălinca de Bihor şi Vinarsul de Segarcea.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG