Linkuri accesibilitate

Războiul maghiaro-saudit nu va avea loc - Judit Ferencz


Săptămâna acesta, Marko Bela este cu şi pentru presa de limbă maghiară. Preşedintele UDMR s-a întâlnit cu reprezentanţii presei de limbă maghiară. Prilej cu care le-a spus jurnaliştilor: comunicarea dintre UDMR şi presă are să se îmbunătăţească. Prilej cu care l-a prezentat pe noul său consilier de presă. Prilej cu care acesta din urmă le-a promis ziariştilor că 10 la sută din fondul bugetar de 80 de miliarde de lei, destinat publicităţii, îi vor reveni presei de limbă maghiară – relatează Romaniai Magyar Szo. Prilej cu care Marko a plusat, adăguând că presa maghiară va mai beneficia în acest an de 5,4 miliarde de lei, accesibili pe bază de proiecte – informează Hargita Nepe.

La discuţia cu ziariştii veni vorba şi de proiectul de înfiinţare a aunui post de televiziune de limbă maghiară finanţat de guvernul de la Budapesta. Guvernul ungar a acordat, anul trecut, 300 de milioane de forinţi pentru amenajarea unui studio în Transilvania. Cu administrarea fondurilor a fost însărcinată o fundaţie condusă de actualul ministru al Telecomunicaţiilor, Nagy Zsolt.

Pe atunci, ex-premierul ungar Medgyessy Peter şi liderul UDMR Marko Bela afirmau la unison că postul va putea emite chiar din primele zile ale acestui un. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, discuţiile, afirmaţiile şi declaraţiile continuă.

Ministrul Nagy Zsolt, citat de Romaniai Magyar Szo, declară că televiziunea se va înfiinţa, poate chiar în cursul acestui an. Marko Bela însă exprimă altă părere în Nepujsag. Banii nu sunt suficienţi, spune el, aşadar proiectul ar trebui abandonat. Şi înlocuit cu altul: cel a televizunii publice române care emite cât mai mult în limba maghiară.

Ajuns la Budapesta, Marko şi-a mai nuanţat declaraţia, spunând că specialiştii vor discuta, în următoarele săptămâni, despre postul de televiziune finanţat din bugetul statului ungar. Oricum, întâlnirea avută cu premierul Gyurcsany Ferenc a avut alt subiect: pregătirea şedinţei de guvern comune româno-ungare. În cadrul căreia, au asigurat cei prezenţi, se vor discuta numai probleme concrete – informează publicaţia virtuală Transindex.

Deocamdată însă, Gyurcsany se află în dificultate. Premierul ungar a declarat cu ceva timp în urmă la o emisiune de divertisment că echipa de fotbal a Arabiei Saudite este formată, în mare parte, din terorişti. După afirmaţie a urmat o serie de explicaţii, scuze, căinţe în faţa politicienilor şi a organismelor internaţionale.

Cu câteva zile în urmă, aflăm din Hargita Nepe, au reacţionat şi jurnaliştii saudiţi. Editorialistul influentului Arab News cere nici mai mult nici mai puţin decât să se recurgă la forţă (militară şi economică) împotriva Ungariei.

Allgemeine Deutsche Zeitung prezintă concluziile observatorilor OSCE legate de desfăşurarea alegerilor din România. „Observatorii au punctat lispurile” titrează cotidianul, după care informează: OSCE a formulat 36 de recomandări pentru îmbunătăţirea sistemului electoral.

Recomandări ce nu-şi au rostul – susţine senatorul UDMR Frunda Gyorgy. Afirmaţie comentată de analistul politic Bakk Miklos în Kronika. „Dacă aroganţa se asociază cu dorinţa de a învălui evidenţele în ceaţă, ea se numeşte chiar Frunda Gyorgy” - scrie analistul-publicist.
XS
SM
MD
LG