Linkuri accesibilitate

Lumina (petardelor) şi larma (numirii prefecţilor) pe fundalul moţăitului la servici (o certitudine statistică) - Judit Ferencz


Pagubele cauzate de petarde – subiectul principal al ziarelor în primele zile ale noului an. Răniţi – peste tot în ţară. Oameni şocaţi, terorizaţi zile, ba chiar săptămâni întregi de bubuituri. Kronika face cronica neagră: lista răniţilor din Harghita, Covasna şi Mureş.

Romaniai Magyar Szo compara petardele, artificiile, bubuiturile şi obiceiurile noastre cu petardele, artificiile, bubuiturile şi obiceiurile Occidentului Civilizat. Şi atrage atenţia: în Olanda, spre exemplu, petrecăreţii curăţă în chiar noaptea de Revelion ambalajele rămase pe străzi. Haromszek şi Hargita Nepe preiau, la rându-le, subiectul.

Allgemeine Deustche Zeitung informează că administraţia locală din Timişoara are deja chiar o opinie formată în legătură cu cutuma nefastă a producerii de zgomot şi pagube. Ziariştii, alături de responsabilii citaţi, afirmă la unison că trebuie făcut ceva pentru a preveni accidentele şi mizeria.

Unii promit o lege specială, alţii pun în vedere sancţiuni. Desigur, tardive. Cel mai sincer dintre ei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Cluj care, citat de Kronika, declară: „Deocamdată nu putem face nimic”. Aşadar, despre petarde şi la anu’.

Până atunci, alte subiecte de interes. Continuă negocierile şi disputele legate de numirea noilor prefecţi. Din Haromszek aflăm că reprezentanţi covăsneni ai PNL, PD, PUR şi PSD se simt, în continuare, ameninţaţi de posibilitatea numirii unui prefect udemerist în Covasna.

Allegemeine Deutsche Zeitung informează despre protestul intelectualilor braşoveni care vor să împiedice numirea unui prefect din partea PUR, arătând că formaţia politică, chiar şi alături de PSD, a obţinut, în judeţul Braşov, un procent foarte scăzut la parlamentare.

Săptămâna aceasta s-a întrunit, în oraşul Subotica, Conferinţa Permanentă Maghiară, organism consultativ al guvernului de la Budapesta, compus din reprezentanţii organizaţiilor maghiare din Bazinul Carpatic. Aceasta fiind prima astfel de întrunire de la eşecul referendumului din Ungaria, privind acordarea dublei cetăţenii, toate ziarele prevestesc discuţii tensionate.

Din Szabadsag aflăm că reprezentantul Uniunii Democratice Maghiare din Ucraina nu poate participa la discuţii, deoarece i s-a refuzat viza de intrare în Serbia-Montenegro. Nepujsag informează că nu participă nici membrii din Ungaria, căci n-au fost invitaţi. De supărare pentru eşecul referendumului.

Tot Szabadsag rezumă discursul premierul ungar Gyurcsany Ferenc care relansează, în întâmpinarea discuţiilor de la Subotica, ideea paşaportului naţional care ar putea fi acordat maghiarilor de pretutindeni pentru a le înlesni intrarea în Ungaria.

Din relatările de presă mai aflăm că preşedintele UDMR Marko Bela n-a ajuns la deschiderea întrunirii din cauza intensei sale activităţi politice din ţară.

O altă temă dezbătută este declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, conform căreia ar trebui să ne pregătim de anticipate. Şi reacţia premierului Tăriceanu care susţine că, deocamdată, nu e cazul.

Şi reacţia preşedintelui executiv al UDMR, Takacs Csaba care se arată deranjat de faptul că nu fusese informat în prealabil despre această intenţie.

Şi în final: Szabadsag publica un studiu realizat în România, din care reiese că unul din patru angajaţi obişnuieşte să doarmă la locul de muncă. Şi că tinerii moţăie mai mult decât colegii lor mai vârstnici.
XS
SM
MD
LG