Linkuri accesibilitate

Noile reguli de alegere a guvernatorilor regionali din Rusia


Preşedintele rus Valdimir Putin a elaborat regulile de alegere a celor 89 de guvernatori regionali ai Rusiei după ce a făcut presiuni pentru adoptarea unei legi care elimină alegerea directă a acestora. Putin a semnat astăzi un decret care îi dă şefului administraţiei prezidenţiale de la Kremlin misiunea de a alcătui şi de a prezenta şefului statului listele cu candidaţii pentru posturile de guvernatori.

Potrivit decretului, procesul nominalizării candidaţilor va ţine seama de imaginea acestora, reputaţia lor în lumea afacerilor şi performanţele lor ca funcţionari publici sau persoane publice. Vladimir Putin a anunţat modificarea sistemului de alegere a guvernatorilor regionali în septembrie, imediat după criza ostatecilor de la şcoala din Beslan, Oseţia de Nord, care a avut ca rezultat uciderea a 330 de persoane, în majoritate copii şi tineri.

Putin a declarat că schimbarea modului de alegere a guvernatorilor va avea ca rezultat, între altele, prevenirea unor astfel de atacuri. Criticii spun însă că această măsură întoarce Rusia la trecutul său autoritarist.
XS
SM
MD
LG