Linkuri accesibilitate

Patru portofolii după zile şi zile de bîlbîieli - Judit Ferencz notează conotaţile politice ale Crăciunului din acest an


De Crăciun, gânduri mai mult sau mai puţin bune.

UDMR a câştigat, în decursul unui singur an, două alegeri: cele locale şi cele parlamentare – a afirmat liderul formaţiunii Marko Bela, citat de Romaniai Magyar Szo, la şedinţa miniparlamentului UDMR care s-a pronunţat pentru formarea unei coaliţii guvernamentale cu Alianţa D.A.

Se pare însă, că Uniunea nu vrea să forţeze nota, adică vrea să evite cu orice preţ cea de-a treia încercare: anticipatele. Cel puţin aşa susţine editorialistul cotidianului Kronika, care vorbeşte despre doi factori care au determinat Uniunea să se pronunţe după zile şi zile de bâlbâieli.

Factorul principal, în viziunea publicistului, este teama de alegeri anticipate. Celălalt factor, mai mult invocat decât real, graţierea lui Miron Cozma.

În cele din urmă, UDMR a ales. Stabilitatea – după cum formulează liderii formaţiunii. Care adresează şi cuvinte de încurajare electoratului.

Spre exemplu deputatul Borbely Laszlo, citat de Szabadsag, îi linişteşte pe votanţi, spunându-le că nu trebuie să le fie ruşine pentru că, urmând fidel indicaţiile Uniunii, l-au sprijinit pe Adrian Năstase la prezidenţiale. Vicepreşedintele executiv Kerekes Gabor oferă, în plus, şi explicaţii: „UDMR i-a susţinut exclusiv pe pesediştii pro-occidentali”.

În cele din urmă, UDMR a ales schimbarea. Iar alegerea a fost foarte grea – se confesează Marko Bela într-un interviu publicat în Romaniai Magyar Szo. „Nu-i uşoară despărţirea de PSD” – formulează liderul UDMR. „Nu-i doresc nimănui experienţa convorbirilor avute cu Adrian Năstase în zilele trecute” – sună adio-ul cu gust amar.

UDMR aşteaptă deci Crăciunul în noua familie. Iar Moşul, aflăm din Nepujsag, îi va duce patru portofolii. Asta după ce, la rându-i, PUR, a oferit, de Ajun, sprijin Alianţei D.A.

Liderul UDMR Marko Bela aşteaptă un cadou cu adevărat preţios: funcţia de ministru de stat, deşi declarase anterior în Romaniai Magyar Szo că nu îl interesează cu adevărat o astfel de demnitate, căci activitatea de ministru ar putea să-i distragă atenţia de la problemele de partid.

Alţii, cu dorinţe, cereri, promisiuni. Revoluţionarii covăsneni vor să afle adevărul despre decembrie ’89 – informează Haromszek. Conştienţi fiind că, deocamdată, Moşul nu le satisface dorinţa.

Regele Mihai doreşte un Crăciun liniştit în castelul său din Săvârşin – aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung. SPP-iştii însă au şi invadat zona.

Ecologiştii maghiari vor ca stoparea proiectului Roşia Montană să figureze pe agenda UDMR în cadrul negocierilor cu Alianţa D. A.

Editorialistul cotidianului Romaniai Magyar Szo cere adoptarea cât mai rapidă a legii minorităţilor naţionale.

Ziariştii de la Haromszek cer autonomie teritorială şi culturală.

Telespectatorii din Ungaria şi din Polonia cer mai puţină violenţă pe ecrane – aflăm dintr-un studiu comentat de Szabadsag.

Premierul ungar Gyurcsany Ferenc cere Bisericii Catolice să nu se mai amestece în trebile statului. Cam fără tact, el şi-a exprimat această dorinţă chiar în cadrul unei audienţe papale – relatează Kronika.

Nyugati Jelen: „Moş Crăciun de închiriat, cu numai 250.000 de lei !” Nu are nimic în sac, dar dă un bip de pe mobil când ajunge în faţa uşii. Nu vă speriaţi !
XS
SM
MD
LG