Linkuri accesibilitate

Patriotism responsabil sau tara - muma vitegra? - Judit Ferencz confruntata cu dilema refendumului. UDMR nu pare sa fie intr-o situatie dilematica la turul doi al alegerilor


Eşecul referendumului privind dubla cetăţenie – cel mai mediatizat subiect în presa de limbă maghiară, mult mai intens mediatizat decât negocierile dintre PSD şi UDMR pentru formarea noului cabinet.

La referendumul ce a avut loc pe 5 decembrie în Ungaria nu s-au prezentat nici 40 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot. Aproximativ 51 la sută dintre participanţi s-au pronunţat pentru acordarea dublei cetăţenii, referendumul însă nu a fost validat, căci, conform legilor Ungariei, orice subiect supus votului cetăţenilor trebuie susţinut de cel puţin un sfert dintre persoanele cu drept de vot.

Aşadar, iniţiativa comună a Uniunii Mondiale a Maghiarilor şi a principalului partid ungar de opoziţie, FIDESZ, a eşuat.

Premierul ungar Gyurcsany Ferenc, citat de Szabadsag, a salutat eşecul, exprimând părerea că „electoratul a ales patriotismul responsabil”. Alte păreri au exprimat însă maghiarii din România. Liderul UDMR Marko Bela îi îndeamnă, în Romaniai Magyar Szo, pe maghiarii de pretutindeni să nu renunţe la ideea cetăţeniei ungare.

În oraşele din Secuime, eşecul referendumului a dus la acte de protest. Din Gyergyoi Kisujsag aflăm că în Gheorgheni s-a celebrat o slujbă de pomenire cu participanţi îndoliaţi, steaguri şi panglici negre. La Odorheiu Secuiesc – informează Harghita Nepe - s-a ars drapelul Ungariei. La Miercurea Ciuc s-au organizat demonstraţii de protest – relatează Kronika.

Cotidianul Haromszek prezintă cazul unui profesor al Universităţii Babeş-Bolyai, care refuză - în semn de protest - să mai predea în limba maghiară, mai mult, promite că, de acum încolo, îşi va publica lucrările exclusiv în limba română.

Printre cei dezamăgiţi, şi Transindex, cea mai importantă publicaţie virtuală de limbă maghiară din România. Redactorii portalului au decis să blocheze, timp de un sfert de oră, accesul utilizatorilor din Ungaria.

Liderul Uniunii Mondiale a Maghiarilor, Patrubany Miklos afirmă în Nepujsag nici mai mult nici mai puţin decât că în Ungaria s-a optat, de fapt, pentru dubla cetăţenie, doar că referendumul a fost fraudat. Şi mai adaugă: „vom relua procesul chiar de mâine”

„Ţara-mamă vitregă ?” - se întrebă editorialistul cotidianului Kronika. Apoi conchide: „cea mai mare hibă a referendumului din Ungaria este că a avut loc”.

Între timp, UDMR se pregăteşte de guvernare alături de Uniunea PSD-PUR. Kronika lansează ştirea că Marko Bela ar putea deveni vicepremier. Mai precaut, liderul Uniunii, afirmă în Romaniai Magyar Szo că, deocamdată, se concentrează pe elaborarea programului comun de guvernare şi nu pe împărţirea portofoliilor. Totodată îndeamnă electoratul maghiar să-l sprijine pe Adrian Năstase la prezidenţiale.

Preşedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba explică - în Szabadsag – şi de ce. „Surse de încredere ne-au informat că Alianţa D.A. doreşte să se alieze cu PRM”. Or, în momentul de faţă, Adrian Năstase reprezintă unica garanţie că PRM nu va ajunge să guverneze” – formulează Takacs. O părere care nu este împărtăşită de toţi politicienii UDMR. Senatorul Eckstein Kovacs Peter, citat tot de Szabasag, spune că liderii formaţiunii nu ar fi trebuit să sprijine, în mod explicit, nici un candidat.

În presa de limbă germană, subiecte mai puţin conflictuale. Din Allgemeine Deustche Zeitung aflăm că prostituatelor din România nu li se va acorda viză de şedere în Germania. Şi o ştire chiar bună: emisiunea de limbă germană a TVR, „Akzente” a fost desemnată – de CNA – cea mai bună emisiune a minorităţilor din România”.
XS
SM
MD
LG