Linkuri accesibilitate

Vendetă? Vînătoare de vrăjitoare? Nicidecum: doar vineri şi deci revista presei întocmită de Judit Ferencz


Listele Uniunii Civice Maghiare – respinse de Biroul Electoral Central. „Falsificarea listelor sau vendettă electorală?”- se întreabă săptămânalul Udvarhelyi Hirado. Szasz Jeno, lider al UCM îşi spune păsurile în Kronika. „UDMR se poartă dictatorial. Iar ceea ce se întâmplă, adică respingerea listelor, se numeşte vânătoare de vrăjitoare” – susţine el.

Săptămânalul Erdelyi Naplo face cronica strângerii, verificării şi respingerii semnăturilor de adeziune fără de care UCM nu mai poate participa la alegeri.

Astfel aflăm că, pe 19 octombrie, delegaţi ai UCM depun listele de semnături. Ei sunt asiguraţi că, în afara funcţionarilor Biroului Electoral Central, nimeni nu are acces la acestea.

Chiar din ziua următoare, liderii organizaţiei UDMR din Sălaj îi caută telefonic pe semnatari, reproşându-le că trădează cauza. Funcţionari ai UDMR, şi ei semnatari ai listelor, sunt ameninţaţi cu pierderea locului de muncă.

Pe 23 octombrie, la uşa unul lider UCM apar doi poliţişti. După cum o mărturisesc chiar vizitatorii, „este vorba despre o mult prea delicată problemă politică”. Şi, mai spun ei, cercetările au demarat la plângerea liderului UDMR din Arad.

Tot în acea zi, liderul UCM din Sălaj este audiat timp de trei ore la Poliţie. Luni, 25 octombrie apare ştirea: mai mulţi arădeni care figurează pe liste neagă că şi-ar fi dat semnătura pentru UCM. Iar BEC respinge listele. Iar UCM nu mai poate participa cu liste proprii la alegeri.

Allgemeine Deutsche Zeitung anunţă şi despre o listă cu susţinători întocmită corect, fără nereguli. Este vorba despre lista depusă de Wolfgang Wittstock, candidat al Forumului Democrat German.

Doar săptămânalul Karpaten Rundschau observă că BEC a respins şi listele altor organizaţii neparlamentare ale minorităţilor naţionale. La fel a păţit şi o asociaţie culturală a polonezilor. Motivul respingerii: listele conţin prea multe nume româneşti. Iar listele unei organizaţii a secuilor nu au fost acceptate cu argumentul că în România nu există secui.

În acest context are loc mult-aşteptata întâlnire dintre liderul UDMR şi mai vechiul său rival, episcopul Tokes Laszlo. Cel din urmă s-a oferit să medieze între UCM şi UDMR. Astfel, el a discutat cu liderii ambelor formaţiuni. Fără vreun rezultat - remarcă mai toate publicaţiile de limbă maghiară.

Senatorul Eckstein Kovacs Peter, citat de Szabadsag salută entuziast pasul făcut pentru începerea dialogului dintre UDMR şi UCM. „Chiar dacă acesta a fost făcut cam târziu şi nu nici nu pare să aibă vreun rezultat” – adaugă el.

Liderii UCM rămân contrariaţi, după cum o spun chiar ei în săptămânalul Gyergyoi Kisujsag. Şi urmează să-şi caute un partid cu braţele şi listele electorale deschise. „Cel mai probabil, acesta va fi Acţiunea Populară” – tot ei o spun. „Suntem conştienţi că vom fi atacaţi de UDMR, dar nu avem încotro” - se mai explică liderii Uniunii Civice.

Iar udemeriştii, în campanie. Cu formaţii cunoscute, cu întrevederi, promisiuni şi un slogan preluat de la rivali: „Împreună pentru autonomie !”.
XS
SM
MD
LG