Linkuri accesibilitate

UCM depune lista cu semnăturile de adeziune; Marko Bela depune lista cu susţinătorii săi pentru prezindenţiale; delegatul UDMR în CNSAS depune armele şi-l acoperă pe C.V. Tudor - Judit Ferencz depune mărturie despre toate acestea şi multe altele


Uniunea Civică Maghiară a depus la Biroul Electoral Central lista cu peste 25.000 de semnături de adeziune, necesare pentru participarea la alegerile parlamentrare. Toate ziarele de limbă maghiară tratează, într-un fel sau altul, subiectul.

Dar, mai înainte: liderul UDMR Marko Bela, a depus, la randu-i, lista cu susţinătorii săi pentru prezindenţiale. Marko le adresează mulţumiri maghiarilor şi nu numai în Szabadsag pentru încrederea acordată şi, nu în ultimul rând, pentru semnături.

Listele UCM însă creează dispute. Liderul formaţiunii se arată optimist în privinţa acceptării, de către Biroul Electoral, al semnăturilor de adeziune. Citat de cotidianul A nap, el îşi exprimă convingerea că experienţa de la locale, adică respingerea listelor, nu se mai poate repeta. "Uniunea Europeană este de partea UCM" - formulează, încrezător, Szasz Jeno.

Din Kronika aflăm însă că semnăturile adunate de oraganizaţia rivală a UDMR se află deja la Parchetul General. Vicepreşedintele Biroului Electoral Central explică: apartenenţa etnică a membrilor are să fie verificată. "Pe listele UCM figurează prea multe nume româneşti" - mai declară el în Kronika. Şi totuşi, Parchetul o fi în măsură să verifice date personale ? - se întreabă, în acelaşi context, liderul UCM Szilagyi Zsolt.

Tot Kronika prezintă cazul unei persoane din judeţul Sălaj, care, la scurt timp după semnarea adeziunii la UCM, a fost contactată telefonic de un responsabil al UDMR care a încercat să-l convingă să-şi schimbe opţiunea. Întrebarea cotidianului Kronika este: de unde obţin politicenii UDMR numele membrilor organizaţiei rivale ?

Aflăm şi noi - sună răspunsul preşedintei organizaţiei judeţene din Sălaj. Dar nu de la Biroul Electoral - mai ţine ea să precizeze. În altă ordine de idei, "România este ţara cu cel mai înalt grad de corupţie" - titrează Allgemeine Deutsche Zeitung. "Şi singura unde corupţia s-a generalizat" - îşi continuă ideea, citându-l pe un responsabil al organizaţiei Transparency International.

Coruptibilitate şi iresponsabilitate - acuzaţii aduse liderilor UDMR de către organizaţia din Gheorgheni a UCM în cotidianul A nap. "Delegatul UDMR în CNSAS îl acoperă pe Corneliu Vadim Tudor. În consecinţă, UDMR se face vinovat de faptul că liderul PRM candidează la preşedinţia României" - opinează membrii UCM.

"UCM va fi singurul vinovat dacă maghiarii nu vor mai avea reprezentare parlamentară". "Atenţie: UCM păcăleşte electoratul!" - se formulează în comunicatul UDMR, redat în Romaniai Magyar Szo. Cine îşi va asuma vina dacă Secuimea nu va beneficia de autonomie ? - se întreabă, din când în cînd, citat de Erdelyi Naplo, liderul Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Csapo Jozsef. Căci autonomie vor peste 600.000 de ardeleni cu drept de vot - afirmă el, cu convingere.

"Udemerişti, la curăţenie !" - sună îndemnul liderului UCM, Szasz Jeno, citat de Harghita Nepe. Szasz, care este primarul independent al oraşului Odorheiu Secuiesc, îşi atenţionează rivalii să cureţe îndată afişele rămase după prealegeri, afişe care - susţine primarul - acoperă tot oraşul. În caz contrar, organizaţia locală a UDMR va plăti amenzi usturătoare - ameninţă Primăria.

Bucureştiul însă este minunat! - o spune autorul austriac Stefan Slupetykz într-un interviu apărut în Allgemeine Deutsche Zeitung. "E adevărat, cam poluat" - mai adaugă el.
XS
SM
MD
LG