Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


audienţa a avut loc în contextul în care, la data de 14 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a transmis ambasadorului României la Kiev o notă verbală în care se exprima "îngrijorarea" părţii ucrainene faţă de unele presupuse acte "ilegale" ale autorităţilor române de frontieră de pe braţul Chilia.

Astfel, în documentul ucrainean se pretindea între altele că nave ale Poliţiei române de frontieră ar fi blocat, la 9 octombrie 2004, navigarea pe şenalul braţului Chilia al Dunării al vasului sub pavilion ucrainean "Volga".



În cadrul audienţei de la MAE român, însărcinatului cu afaceri ucrainean i s-a înmînat o notă cuprinzînd poziţia părţii române referitoare la cele afirmate de Kiev, arătîndu-se că, în fapt, navele Poliţiei de Frontieră române nu au luat nici un fel de măsură de împiedicare a deplasării vasului ucrainean "Volga" pe şenalul navigabil al Dunării.

De asemenea, a fost transmisă poziţia părţii române potrivit căreia autorităţile ucrainene trebuie să înceteze imediat încălcările regimului frontierei de stat pe braţul Chilia, în contextul realizării, de către partea ucraineană, în mod unilateral, a proiectului canalului "Dunăre-Marea Neagră" pe braţele Bîstroe şi Chilia din Delta Dunării.

Partea română a propus părţii ucrainene organizarea, la 20 octombrie, a unei întîlniri la care să fie reprezentate instituţiile cu competenţe în domeniile frontierelor, transporturilor şi afacerilor externe din cele două state.
XS
SM
MD
LG