Linkuri accesibilitate

Şeful Misiunii OSCE în Moldova William Hill despre carenţa Memorandumului Kozak


Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill declară că dificultăţile în negocierile pe marginea conflictului transnistrean au început anul trecut. Potrivit lui, efortul în procesul de negocieri s-a divizat, atunci cand Rusia a iniţiat elaborarea Memorandumul Kozak, care ulterior nu a fost semnat.

Într-un interviu acordat Europei Libere, William Hill a precizat că "principala carenţă a Memorandumului este că s-a încercat soluţionarea, în mod unilateral, a unor chestiuni de bază ale securităţii militare internaţionale, chestiuni care afectează interesele tuturor ţărilor din Europa. Şi, evident, unele ţări s-au opus acestui document. Pe parcursul anului acesta am încercat sa restabilim dialogul şi trebuie să recunosc că pana acum nu am prea reuşit".

În present, a mai spus oficialul OSCE, s-a ajuns la situaţia în care Chişinăul declară că nu doreşte să discute cu transnistrenii, ci doar cu aşa-zişii păpuşari, adică cei care stau în spatele separatismului, iar Tiraspolul promite reprezentanţilor mediatorilor să soluţioneze chestiuni importante, cum ar fi problema şcolilor, dar nu se ţine de cuvânt.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG