Linkuri accesibilitate

Premierul ucrainean Yanukovich: Rusa trebuie să devină a doua limbă de stat


Primul ministru ucrainean, Viktor Yanukovich, unul din principalii candidaţi la funcţia de şef al statului în alegerile prezidenţiale de pe 31 octombrie, a declarat că limba rusă trebuie să devină a doua limbă oficială în Ucraina. "Rusa trebuie să fie limbă de lucru pe întreg teritoriul Ucrainei şi a doua limbă de stat” - a spus Yanukovich, citat de Interfax.

La o întâlnire cu presa rusă din Ucraina, el s-a pronunţat şi pentru anularea prevederii constituţionale care interzice cetăţenia dublă. Potrivit lui Yanukovich, cetăţenia dublă le-ar permite ucrainenilor emigraţi în Rusia şi Polonia să revină în ţară.

Actualul preşedinte ucrainean, Leonid Kuchma, care sprijină candidatura primului ministru în alegerile prezidenţiale, s-a opus oficializării limbii ruse, spunând că acest lucru este neconstituţional. Potrivit agenţiei France Presse, premierul Yanukovich îl depăşeşte în sondajele de opinie cu aproximativ 4 procente pe candidatul opoziţiei la funcţia de preşedinte, pro-occidentalul Viktor Yushchenko.
XS
SM
MD
LG