Linkuri accesibilitate

Comunicat MAE despre deschiderea unei "bănci" ucrainiene pe Insula Şerpilor


Ministerul Afacerilor Externe consideră anunţata deschidere în Insula Şerpilor a unei sucursale unei bănci ucrainene drept "o încercare disperată de a schimba starea de fapt" înaintea începerii procedurilor Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.

Într-un comunicat al MAE se arată că "România a protestat ferm, în repetate rînduri, faţă de tentativele Ucrainei de a schimba în mod artificial cartacteristicile naturale ale acestei stînci de mai puţin de un kilomteru pătrat din Marea Neagră, care, potrivit dreptului internaţional, nu se califică penru a avea platou continental şi zonă economică exclusivă", se mai afirmă în comunicat.

Potrivit agenţiei Mediafax, Banca ucraineană Aval a anunţat că a deschis miercuri o sucursală pe Insulă Şerpilor, în perspectiva unor "proiecte de dezvoltare a infrastructurilor acesteia" de către Kiev. Banca Aval subliniat faptul că, pînă în 2006, urmează să fie realizate, în jurul Insulei Şerpilor, "proiecte de prospecţiune şi extracţie de gaze şi de petrol".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG