Linkuri accesibilitate

Guvernul român respinge acuzaţiile Kievului în legătură cu Delta Dunării


România nu intenţionează să realizeze nici un canal sau alte lucrări în Delta Dunării - a declarat Secretarul de stat în ministrul român de externe român, Bogdan Aurescu, ca reacţie la afirmaţiile ambasadorului ucrainean la Bucureşti Natalia Zarudna.

Zarudna a declarat că Ucraina este îngrijorartă de activităţile româneşti din Delta Dunării care riscă să creeze o Mare Aral în centrul Europei". Ambasadorul ucrainean se referea la catastrofa ecologică din anii '60, cînd Marea Aral a fost transformată în deşert.

Bogdan Aurescu a declarat că în privinţa Canalului Sulina, construit începînd cu 1865, lucrările au fost executate de fosta Comisie Europeană a Dunării. Braţul Sulina este supus regimului stabilit prin Convenţia de la Belgrad din 1948, care instituie principiul libertăţii de navigaţie pe Dunăre.

Convenţia prevede obligativitatea asigurării condiţiilor de navigabilitate pe Sulina, ceea ce presupune şi dragări şi amenajări. Orice activitate pe care România o întreprinde pe Sulina este o expresie a obligaţiilor decurgînd din Convenţia de la Belgrad, la care este parte şi Ucraina - a mai declarat secretarul de stat în ministerul român de externe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG