Linkuri accesibilitate

Ce gândeşte Orbán şi ce gândeşte Năstase ? Semne de întrebare privind autostrada Braşov - Oradea şi o ultimă interogaţie: Ce au făcut la festivalul de tineret de la Târgu Mureş Markó Béla şi Borbély László ? - Judith Ferencz a găsit răspunsuri în presa de limbă maghiară


Deşi au trecut două săptămâni de la mult-mediatizatul discurs al ex-premierului ungar Orbán Viktor, publicaţiile de limbă maghiară mai continuă să-l evoce. „Ce gândeşte Orbán şi ce gândeşte Năstase?” – se întreabă Romániai Magyar Szó.

Editorialistul cotidianului îi numeşte pe cei doi politicieni protagonişti ai telenovelei ce are ca temă înfrăţirea româno-maghiară. În privinţa gândurilor mai mult sau mai puţin ascunse ale celor doi nu ne lămureşte. „Nu luaţi în seamă ceea ce ei spun sau scriu, ci doar ceea ce gândesc” - îşi îndeamnă gazetarul cititorii. Atât.

Şi nimic mai mult decât amintiri – a găsit reporterul cotidianulul Allgemeine Deutsche Zeitung. Biserici fără enoriaşi, morminte fără flori, şcoli fără elevi – un jurnal de călătorie prin satele săseşti din Transilvania.

Din Transnistria în Transilvania - titrează Krónika făcând comparaţie între situaţia românilor din Transnistria şi a maghiarilor din Transilvania. Deşi editorialistul recunoaşte că există mai multe diferenţe decât asemănări, el aminteşte - pe marginea scandalului provocat de manualele şcolare româneşti în Tiraspol – de declaraţiile fostului ministru al guvernului Năstase, Ecaterina Andronescu care, cu doar trei ani în urmă, vroia să elimine manualele editate în Ungaria chiar şi din bibliotecile publice, afirmând că astfel de publicaţii nu au ce căuta în România.

Romii nu au ce căuta în Gheorgheni - susţine în continuare cu tărie primarul din Gheorgheni. Declaraţiile sale sunt preluate de mai multe ziare de limbă maghiară. „Romii produc pagube însemnate în regiune” – formulează alesul oraşului.

Alte regiuni, alte pagube. Krónika trece în revistă obstacolele întâlnite de firma americană Bechtel în construirea autostrăzii dintre Braşov şi Oradea. Pe lângă faptul că situaţia juridică a terenurilor din zonă nu a fost clarificată nici până astăzi, pe zi ce trece se invesc noi probleme.

Lângă Turda, spre exemplu, se află 60 de mii de tone de deşeuri toxice, exact în zona pe care urmează să o traverseze autostrada. Autorităţile locale au de găsit o soluţie înainte de a începe lucrările. De fapt, soluţia există, mai puţin, banii necesari.

Situaţie asemănătoare şi în judeţul Bihor. Înainte de a demara construcţia trebuie făcute cercetări archeologice. Mai precis, acestea aveau să fie efectuate cu ceva vreme în urmă. Deocamdată însă nici nu au început, căci nu au sosit fondurile guvernamentale destinate cercetărilor.

Tot despre şosele vorbesc – cu multă satisfacţie – politicienii UDMR în Népújság. Liderii organizaţiei din Mureş anunţă: ca rezultat al luptei lor necontenite, se vor reface şosele din zona staţiunii Sovata. Fonduri deocamdată nu există, dar promisiuni ferme - în spritiul de colaborare dintre UDMR şi PSD – s-au formulat.

Colaborarea dintre cele două formaţiuni apare – în alt context – şi în Szabadság. Cotidianul clujean îl citează pe avocatul controversatului om de afaceri Csibi István, care susţine că arestarea şi judecarea clinetului său este rezultatul unei înţelegeri secrete dintre liderii UDMR şi PSD.

Asta în timp ce politicienii îşi petrec vacanţa nestingheriţi. Preşedintele UDMR Markó Béla şi vicepreşedintele formaţiunii, Borbély László participă la manifestări apolitice cum ar fi festivalul de tineret de la Târgu Mureş. Din Romániai Magyar Szó aflăm cum cei doi politicieni de vârf au apărut brusc în mijlocul tineretului dornic de distracţie şi gălăgie. Ce au făcut ei la festival ?

Au băut câte o cafea. Apoi au plecat.
XS
SM
MD
LG