Linkuri accesibilitate

Moscova pledează pentru fortificarea formatului pentagonal al negocierilor privind conflictul transnistrean


Moscova este extrem de îngrijorată de creşterea în continuare a tensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol, determinată de închiderea câtorva scoli moldoveneşti cu predare în grafie latină - se spune într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe, publicată pe site-ul oficial al instituţiei.

Confruntarea începută ar putea avea urmari imprevizibile, fiind de natură să provoace distabilizarea serioasă a situaţiei din întreaga regiune şi să lovescă în interesele populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului, îndepărtand perspectiva identificării de către părţi a unei soluţii politice pentru conflict.

Rusia cheamă părţile să renunţe la acţiuni destructive şi să revină la dialog. Pentru aceasta, există formatul pentagonal, verificat în timp, care, la fel ca şi alte mecanisme existente de negocieri, trebuie nu distrus, ci fortificat şi perfectionat. În acest sens, Rusia este gata să susţină apropierea Chişinăului şi Tiraspolului nu doar în depăşirea crizei şcolilor, ci şi pe direcţia reglementării definitive a conflictului transnistrean.
XS
SM
MD
LG