Linkuri accesibilitate

Preşedinţia olandeză a UE condamnă actiunile întreprinse împotriva şcolilor cu predare în grafia latină din Transnistria


Presedintia olandeza a Uniunii Europene condamnat intr-o declaratie oficiala "actiunile intreprinse impotriva scolilor cu predare in grafia latina din Transnistria de catre militieni inarmati ai republicii secesioniste".

Potrivit declaratiei, in cazul in care aceasta situatie nu se va redresa, UE va decide asupra unor sanctiuni impotriva "oficialilor transnistreni care se fac vinovati de inchiderea scolilor".

UE urmareste cu atentie evenimentele care au avut loc dupa inchiderea celor cateva scoli in grafia latina, in special a scolii-internat din Tighina pentru copii orfani," se spune in declaratie.

Presedintia olandeza, din numele blocului celor 25 de state membre ale UE, a indemnat administratia de la Tiraspol sa "puna capat neintarziat campaniei de intimidare a profesorilor, parintilor si elevilor din scolile respective si sa le permita sa continue procesul de educatie fara restrictii". UE si-a exprimat sustinerea deplina pentru declaratiile recente privind scolile romanesti din Transnistria lansate de Inaltul Comisar al OSCE pentru minoritati nationale, Rolf Ekeus, de Secretarul-General al Consiliului Europei, de ambasadorii UE in cadrul Consiliului Permanent al OSCE, precum si de ambasadorii UE si reprezentantii OSCE care activeaza la Chisinau.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG