Linkuri accesibilitate

Moscova: apel adresat Tiraspolului să nu ia măsuri contra şcolilor cu predare în limbă romană


Ministerul rus de Externe a făcut apel către autorităţile transnistrene să se abţină de la a înteprinde măsuri administrative împotriva şcolilor cu predare în limbă romană.

Într-o declaraţie publicată pe site-ul oficial al Ministerului de Externe se spune că, în mod evident, principala cauză a incidentului este nereglementarea conflictului transnistrean.

„Lipsa de consens politic dintre Tiraspol şi Chişinău în ceea ce priveşte viitorul statului comun continuă să influenţeze negativ condiţiile de viaţă ale populaţiei pe ambele maluri ale Nistrului, un exemplu fiind şi dificultăţile practice din relaţiile dintre administraţia şcolilor respective şi autorităţile locale”, se apune în comunicat.

„Rusia, în calitate de mediator în conflict, este îngrijorată în legatură cu situaţia creată şi face apel către conducerea Transnistriei pentru ca aceasta să dea dovadă de o atitudine echilibrată şi constructivă şi să se abţină de la măsuri administrative faţă de aceste şcoli, atata timp cat Chişinăul şi Tiraspolul discută viitorul statut al acestora şi elaborează standardele comune de instruire”.

„Considerăm necesar ca părţile, în cel mai scurt timp, să reia activitatea comisiilor de experţi care să identifice soluţii de compromis ce vor permite asigurarea unor condiţii normale pentru începerea anului de studiu în toate şcolile din regiune, inclusiv în cele unde predarea se face în limba moldovenească în baza grafiei latine”, se mai arată în declaraţia Ministerului rus de Externe.
XS
SM
MD
LG