Linkuri accesibilitate

Răspunsul preşedinţiei olandeze a UE la declaraţia CSI privind activitatea OSCE


„Uniunea Europeană a luat notă de documentul dat publicităţii de mai mulţi reprezentanţi permanenţi pe lîngă OSCE, şi care reflectă o declaraţie făcută de 9 preşedinţi de ţări membre în Comunitatea Statelor Independente, cu privire la starea de lucruri din OSCE” - se spune într-o declaraţie dată publicităţii de preşedinţia olandeză a Uniunii Europene.

„Salutăm acest interes la nivel înalt pentru OSCE, şi este de la sine înţeles că atît originea cît şi natura declaraţiei menţionate solicită o reflecţie profundă asupra chestiunilor pe care le ridică. Uniunea Europeană va reveni asupra acestei declaraţii comune. Cu toate acestea, am da dovadă de neglijenţă dacă nu am sublinia temerile noastre serioase cu privire la anumite elemente ale acelei declaraţii.

Evaluînd aquis-ul OSCE, este clar că pentru noi toţi sînt foarte importante acele documente fondatoare cum sînt Actul Final de la Helsinki din 1975, Charta de la Paris din 1990 şi Charta pentru Securitate Europeană din 1999, care reflectă evoluţia OSCE. Uniunea Europeană este ataşată profund faţă de punerea în practică a angajamentelor OSCE, în Strategia de Răspuns la Ameninţările de Securitate şi Stabilitate în Secolul 21, adoptată de OSCE anul trecut.

Reamintim în închiere cît de importante sînt pentru Uniunea Europeană activitatea tuturor instituţiilor OSCE şi operaţiunile de pe teren. Ţările candidate Bulgaria, România, Turcia şi Croaţia se aliniază şi ele declaraţiei Uniunii Europene” - se spune în încheierea răspunsului preşedinţiei Uniunii Europe la declaraţia statelor membre CSI cu privire la OSCE.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG