Linkuri accesibilitate

Declaraţie CSI extrem de critică la adresa activităţii OSCE


Şefii de stat din CSI cu excepţia celui georgian au criticat în termeni duri activitatea OSCE, considerînd că organizaţia nu a reuşit să se adapteze la solicitările lumii moderne şi să asigure soluţii eficiente pentru probleme de securitate şi cooperare în spaţiul euro-atlantic.

Potrivit declaraţiei CSI făcute publică joi la Viena la şedinţa Biroului permanent al OSCE de la Viena, OSCE adesea nu ar respecta principiile fundamentale ale neamestecului în treburile interne şi respectării suveranităţii statelor.

Liderii din CSI sunt de părere că OSCE acordă prea multă atenţie în activitatea sa sferei umanitare, care, şi ea, s-ar reduce doar la monitorizarea situaţiei în domeniul respectării drepturilor omului şi a edificării instituţiilor democratice în spaţiul CSI şi în fosta Yugoslavie. Atenţia sporită pentru unele state şi ignorarea problemelor cu care se confruntă altele ar reflecta aplicarea de duble standarde - se mai spune în declaraţie.

În document partea moldoveană deplînge “în mod special slaba eficienţă a OSCE în soluţionarea conflictelor teritoriale". În opinia Chişinăului, este regretabilă disproporţia dintre activismul înalt al OSCE în chestiuni de menţinere a standardelor democratice şi pasivitatea în soluţionarea conflictelor îngheţate din spaţiul CSI.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG