Linkuri accesibilitate

Între Rusalii şi alegeri: ultimele zile ale campaniei electorale - presa minorităţilor naţionale comentată de Judit Refencz


Duminica trecută, Rusalii cu mulţi politicieni, dar fără incidente la Şumuleu Ciuc. Luni şi marţi ziarele se-ntrec în estimări, Szabadság spune că tradiţionalul pelerinaj ar fi întrunit 350 de mii de persoane. Duminica ce vine, alegeri cu şi mai mulţi politicieni în toată ţara.

Între cele două: campanie electorală, veşti bune şi proaste deopotrivă, dar până atunci privirile se-ndreaptă către Ţara Soarelui Răsare.

Cel puţin privirea participanţilor la cel de-al VI-lea congres al Uniunii Mondiale a Maghiarilor care s-a desfăşurat săptămâna aceasta la Budapesta. Cu această ocazie forul a decis să-şi extindă activitatea şi influenţa asupra importantelor comunităţi maghiare din Japonia, India şi Kazahstan. Un lider al Uniunii argumentează în Krónika: „În Asia suntem îndrăgiţi pentru simplul fapt că ne-am născut maghiari. Iată de ce noi trebuie să ne îndreptăm către Răsărit”.

Alţii vor la Bruxelles. Printre ei, episcopul Tőkés László care a anunţat că - alături de organizaţii din Voivodina, Ucraina şi Slovacia - a pus bazele Consiliului Naţional Maghiar din Bazinul Carpatic. Din Szabadság aflăm că viitorul for doreşte să-şi deschidă un soi de reprezentanţă diplomatică la Bruxelles.

Iar UDMR vrea la Tg. Mureş. Primăria. Drept pentru care – aflăm din Népújság – le pune la dispoziţie târgumureşenilor aflaţi la muncă prin Ungaria curse tur-retur gratuite. De fapt, liderul UDMR Markó Béla oferă o explicaţie mai nuanţată în Erdélyi Riport, spunând că gestul are, înainte de toate, un mesaj simbolic atât pentru cei care revin în ţară să voteze, cât şi pentru cei care nici n-au apucat să plece. Dar desigur – adaugă Markó – nici voturile nu-s de lepădat. Nici pentru amatorii de curse (electorale) gratuite care vor trebui să prezinte la întoarcere ştampila „votat” din buletin.

Şi tot campania electorală, caracterizată de şeful staffului electoral al PSD, Vasile Dâncu în paginile ziarului Krónika ca fiind una extrem de civilizată şi foarte colorată. Strategul PSD formulează previziuni liniştitoare pentru UDMR spunând că formaţia nu-şi va pierde electoratul timp de încă vreo 20 ani. Şi, mai spune Dâncu, social-democraţii vor rămâne la putere în România cel mai probabil până în 2008-2010.

Cert este că Ioan Rus, candidatul PSD la primăria Clujului nu pare să mai aibă emoţii. Szabadság relatează despre ultima întrunire electorală a candidatului. We are the champions – a fost melodia pe care şi-a făcut apariţia Ioan Rus, fiind întâmpinat de fetele de la Călata, o zonă majoritar maghiară, vestită pentru portul său popular. Candidatul PSD le-a mulţumit maghiarilor pentru modul în care l-au primit, le-a promis că, în caz că el va fi ales primar, toţi locuitorii oraşului vor deveni, deopotrivă, majoritari. Iar pentru asta nici nu mai e nevoie de alte protocoale – susţine candidatul PSD.

Şi o ultimă ştire electorală din Gheorgheni. În ziarul local, Gyergyói Kisújság, îşi face campanie, în premieră, o formaţie care nu are candidaţi, adică Uniunea Civică Maghiară ale cărei liste au fost respinse de biroul electoral. Altminteri, campania este una obişnuită. Afişele sunt expuse prin oraş, iar membrii formaţiunii organizează întâlniri cu alegătorii. Cu alegătorii altora, în cazul de faţă.

Iar după campanie, rămâne nostalgia. Nostalgia Eugeniilor, din Allgemeine Deutsche Zeitung care dedică un articol biscuiţilor de altădată, gustaţi de autorul articolului. Eugeniile au supravieţuit, s-au înmulţit, s-au diversificat! - notează ADZ în încheierea campaniei electorale.
XS
SM
MD
LG