Linkuri accesibilitate

De ce s-ar duşmănii maghiarii între ei? De ce să-l votăm pe Rus? O barbă (parţial) albă poate fi întîmplătoare? - Judit Refencz consemnează evenimentele unei săptămîni marcate de multe semne de întrebare


Luni, în Krónika, un subtil apel la pace intraetnică. Orbán Viktor, fostul premier şi actualul lider al principalei formaţiuni de opoziţie din Ungaria declară, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului clujean: „Îi avem la inimă pe cei care sprijină cauza autonomiei, dar îi stimăm şi pe ceilalţi, căci maghiarii nu se pot duşmăni între ei”.

Ba se pot, mai mult, o şi fac toată săptămâna: ziarişti şi politicieni deopotrivă. Săptămânalul Erdélyi Riport publică o anchetă despre fondurile primite de ziarul Krónika de la o fundaţie de utilitate publică condusă, la acea vreme, de oameni apropiaţi lui Orbán Viktor.

Este vorba despre o sumă de 80 de milioane de forinţi acordată pentru dezvoltarea unei reţele proprii de distribuţie. Ziariştii de la Erdélyi Riport susţin că banii nu au fost utilizaţi tocmai corespunzător. Şi-i înţeapă pe colegii lor de la Krónika, spunând că aceştia mai uită să-şi plătească dările către stat.

În Szabadság polemizează senatorul UDMR Eckstein-Kovács Péter cu deputatul UDMR Kónya-Hamar Sándor. Primul susţine că maghiarii din Cluj n-ar fi trebuit să renunţe la candidatul propriu pentru primăria Clujului. Cel din urmă, sprijinit de editorialiştii ziarului, pledează pentru pesedistul Ioan Rus. Astfel, Szabadság s-a şi îmbogăţit pe neobservate cu o nouă rubrică: „De ce să-l votăm pe Rus ?”.

Pentru că are şanse, pentru că Gheorghe Funar trebuie învins, pentru că poate face multe pentru oraş şi pentru că nu avem încotro – sunt câteva dintre argumentele publicaţiei. Apoi mai apare unul, greu de combătut. Editorialistul ziarului povesteşte cum tânărul Ioan Rus, pe-atunci lider al studenţimii comuniste, împărţea bilete gratuite pentru taberele de la Costineşti şi colegilor săi maghiari.

Aproape la fel de convingător ca liderul UDMR Markó Béla care, prezent la adunarea generală a Asociaţiei Ziariştilor Maghiari din România – după cum a ţinut chiar el să precizeze – în calitatea sa de simpatizant şi fost ziarist, a subliniat efectele nefaste pe care amestecul politicului le poate avea asupra presei. „UDMR nu-şi poate permite să influenţeze presa” – opinează fostul gazetar Markó Béla.

Cu sau fără presiuni, în România situaţia jurnalismului de investigaţie este catastrofală – formulează Allgemeine Deutsche Zeitung. Citând un studiu al Centrului pentru Jurnalismul de Investigaţie, realizat în 12 localităţi din România, ziarul concluzionează: majoritatea jurnaliştilor se rezumă la transcrierea fidelă a comunicatelor de presă.

Este exact ceea ce au făcut ziariştii de la Krónika, e adevărat, doar pentru a ilustra frenezia inaugurărilor preelectorale. Astfel aflăm că liderii UDMR au inaugurat la Baciu un centru de tineret care „a căpătat semnificaţie simbolică în rândul tuturor maghiarilor din Transilvania”.

Premierul Adrian Năstase a inaugurat şi el în drum spre Cluj o piaţă agroalimentară la Apahida. Într-o comună din Sălaj sunt aşteptaţi înalţi demnitari la deschiderea unei săli de sport, iar candidaţii din Târgu Mureş pregătesc inaugurarea festivă a unui bazin pentru copii.

La Târgu Mureş unde tocmai s-a încheiat o săptămâna deosebit de încordată. Un apropiat al actualului primar, susţinut de PSD, PRM şi PUNR, a formulat o plângere împotriva candidatului UDMR Kelemen Attila pe motiv că acesta are barba căruntă. Raţionamentul este următorul: pe afişele electorale, tipărite pe un fond verde, apare – alături de însemnul electoral de culoare roşie– şi barba parţial albă a candidatului, rezultând astfel tricolorul ungar. Biroul Electoral al judeţului Mureş a dezbătut cu maximă seriozitate obiecţia şi a decis că aceasta, totuşi, nu poate fi admisă. Iar Népújság se-ntreabă: în ce termeni s-ar reformula problema dacă Kelemen Attila s-ar dovedi a fi o barbă-albastră.
XS
SM
MD
LG