Linkuri accesibilitate

"Maghiarii, germanii şi magistraţii dezbinaţi deopotrivă" - Judit Ferencz pe urmele efectului Johannis cu o scurtă escală la gura metroului budapestan


Săptămâna acesta: efectele nedorite ale „efectului Johannis” în politic, în presă, dar în special în Secuime. Ziarele maghiare anunţă de luni: candidaţii harghiteni ai Uniunii Civice Maghiare, rămaşi pe drumuri din varii motive, s-au decis să participe la alegerile locale pe listele Forumului Democrat German, sub semnul electoral al inimii. Au şi depus liste la Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, şi multe alte comune din Harghita, „îmbogăţindu-i” pe nemţi cu sute de candidaţi la diferite funcţii. Liderii Forumului nu s-au arătat însă prea entuziasmaţi şi au contestat listele la tribunal.

„Mai mulţi candidaţi cu inimă în Harghita decât în inima Transilvaniei” titrează Allgemeine Deutsche Zeitung, citându-l pe liderul Forumului Democrat German Klaus Johannis, care se plânge că formaţiunea are 300 de candidaţi-surpiză dintre care nici măcar unul nu are nume nemţesc. Şi, mai spune el, ştampila de autentificare a listelor este contrafăcută.

Povestea însă nu se opreşte aici. Krónika dedică zilnic câte un articol celor întâmplate. Astfel aflăm că tribunalul din Miercurea Ciuc a admis contestaţia, judecătoria din Gheorgheni a respins-o. Apoi urmează a serie de alte contestaţii, unele admise, altele respinse, retrase sau reformulate, nefiind încă foarte clar cine cu cine candidează şi votează. Măcar vocabularul ni se îmbogăţeşte: Hargita Népe anunţă apariţia germano-secuilor.

Joi, în Gyergyói Kisújság ni se prezintă un alt protagonist al povestirii: o Skoda albă care aparţine oficiului de aplicare a legii statutului maghiarilor pe teritoriul României şi despre care unii lideri ai UCM pretind că ar fi fost folosită de reprezentanţii UDMR pentru a-l trasporta pe avocatul lui Klaus Johannis.

Pofta de procese şi contestaţii se extinde şi în alte judeţe, unde membrii UCM n-au apucat să devină germani, ci au căutat alte căi de a candida. Astfel la Satu Mare a fost respinsă candidatura independentului Pécsi Ferenc – aflăm din Szatmári Friss Újság, iar candidatul din Oradea nici n-a reuşit să adune semnăturile necesare.

Sigur nici membrii UCM nu se lasă: ei tot contestă listele UDMR, dar contestaţiile lor par a nu fi luate în seamă. Satisfacţii are însă şi UCM. Un lider al formaţiei, citat de Krónika, exclamă cu satisfacţie: „am reuşit să dezbinăm maghiarii, germanii şi magistraţii deopotrivă!”

Iar UDMR, rămas în multe locuri fără contracandidat, îşi vede bucuros de campanie. Din Szabadság aflăm de noi şi noi concerte electorale şi de apelul Uniunii către maghiarii din Cluj: votaţi-l pe Rus ! În paginile aceluiaşi ziar se confesează şi scriitorul Fodor Sándor care spune că-l va vota pe candidatul PSD, deşi îi ţine pumnii Smarandei Enache.

În ajutorul UDMR vine şi liderul Uniunii Liber-Democrate din Ungaria. Politicianul ungar aflat într-o vizită în Transilvania a ţinut să-şi afirme sprijinul pentru candidatul UDMR la primăria din Oradea – relatează Krónika.

Între spectacolele electorale se strecoară şi ştirea aniversării poetului Kányádi Sándor. Într-un interviu publicat în Erdélyi Riport, autorul care tocmai a împlinit 75 de ani, vorbeşte sincer şi senin despre poezie, despre cărţi, despre copii. Poetul, tradus în română, engleză, germană, franceză, finlandeză şi multe alte limbi, are acum o bancă a lui în centrul Budapestei. Banca „Kányádi Sándor”, la gura metroului.

Hargita Népe relatează despre vizita lui Skultéty Csaba, fost redactor al postului Europa Liberă, cunoscut publicului maghiar sub numele său de microfon, Ambrus Márton. Jurnalistul în vârstă de 84 de ani vorbeşte despre temerile sale şi despre faptul că timp de zeci de ani nu îi spusese mamei sale cu ce se ocupa pentru a o proteja. El mai spune că acum ne este bine. Presa este liberă, precum suntem şi noi.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG