Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Programul în valoare de 4.452.000 euro urmăreşte îmbunătăţirea accesului romilor la educaţie şi serviciile de sănătate şi dezvoltarea infrastructurii din comunităţile de romi.

Solicitanţii eligibili sînt instituţii publice (consilii judeţene, consilii locale, prefecturi, primării, şcoli, dispensare) care pot acţiona individiual sau în parteneriat cu ONG-urile.

Important este ca reprezentaţi ai comunităţilor de romi să fie implicaţi în iniţierea, desfăşurarea şi evaluarea acestor proiecte care le sînt destinate.

Coordonatorul programelor Phare din Delegaţia CE la Bucureşti, Anne de Ligne, a declarat că pe hîrtie multe lucruri arată bine în privinţa strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor, dar mai sînt foarte multe lucruri de făcut, în special schimbarea mentalităţilor.

Din punctul de vedere al pregătirii pentru aderarea României la UE, legislaţia comunitară a fost adoptată, dar rămîne ca ea să fie şi implementată concret - a subliniat, într-o conferinţă de presă, Anne de Ligne.

Numărul romilor din România este, oficial, de 500.000, dar statisticile neoficiale diferă: asociaţiile de romi susţin că este vorba despre 3 milioane de persoane, sociologii apreciază că sînt 1,5 milioane, iar organizaţiile internaţionale vorbesc de 1,5-1,8 milioane romi în România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG