Linkuri accesibilitate

"Efectul Johannis" între "Votaţi laleaua" şi "Varsă-ţi năduful pe liliacee" - Spicuiri din presa minorităţilor de Judit Ferencz


Presa maghiară este în continuare preocupată de alegerile locale din Cluj. Mai cu seamă pentru că la numai o săptămână după ce l-a desemnat, UDMR a şi renunţat la candidatul său la primărie, îndemnându-şi electoratul să-l sprijine pe pesedistul Ioan Rus. Atât UDMR, cât şi partidul de guvernământ susţin că au un singur scop, şi anume acela de a acţiona în interesul tuturor locuitorilor clujeni, fără deosebire de naţionalitate.

Obiectiv lăudabil, Szabadság se întreabă totuşi cum îşi va convinge UDMR electoratul să-l voteze pe Ioan Rus şi nu pe Smaranda Enache sau pe Sabin Gherman, cei din urmă fiind incomparabil mai populari în rândul maghiarilor. În Krónika, răspunde însuşi candidatul PSD. El are revelaţia problemelor comune româno-maghiare: gropile din centrul Clujului. Şi, adresându-se tot votaţilor maghiari, Rus mai afirmă că nu are nimic împotriva tăbliţelor bi- şi trilingve. Dezvoltă ideea arătând că atât România, cât şi Ungaria sunt membrii NATO, în consecinţă inscripţiile multilingve nu mai reprezintă vreun pericol.

Alegerile locale nu se rezumă însă la lupta împotriva lui Gheorghe Funar. Presa de limbă germană vorbeşte din ce în ce mai mult despre „efectul Johannis”, „modelul Johannis” şi „exemplul Johannis”, evocând succesul înregistrat de primarul sibian Klaus Johannis la alegerile locale din 2000. Anul acesta Forumul Democratic German a depus, încrezător, liste în mai multe localităţi din Ardeal şi Banat. Candidatul pentru primăria Mediaşului, Daniel Thellmann afirmă într-un interviu acordat cotidianului Allgemeine Deutsche Zeitung : „Nu promit nimic peste ceea ce pot realiza”.

Promiţător, mult mai promiţător decât mesajul ministrului bavarez, Barbara Stamm care, într-un interviu acordat săptămânalului Karpaten Rundschau, le spune germanilor din România că Germania continuă să-i aştepte cu porţile deschise însă posibilităţile de emigrarea se reduc şi, oricum, ar fi de dorit ca ei să rămână acasă.

Acesta este şi mesajul premierului ungar Medgyessy Péter. Într-un interviu apărut în săptămânalul Erdélyi Riport el promite dezvoltarea relaţiilor instituţionale şi sprijin substanţial maghiarilor din România. Toate acestea pentru ca ei să se poată descurca în ţara de baştină. Din interviu mai aflăm că premierului ungar îi face plăcere să participe la emisiuni de divertisment.

Tot Erdélyi Riport relatează amănunte din viaţa personală a controversatului om de afaceri, Csibi István. Într-un interviu acordat săptămânalului cu doar câteva ore înainte de a fi arestat, Csibi spune povestea înduioşătoare a vieţii sale şi ne vorbeşte despre grija excesivă de a nu-i jigni pe angajaţii săi. Şi mai afirmă că nu are opţiuni politice.

Alţii însă au, dar nu şi le pot afirma. Este cazul simpatizanţilor Uniunii Civice Maghiare ale cărei liste nu au fost acceptate de Biroul Electoral Central. Candidaţii formaţiunii se descurcă cum pot. În unele comune din Covasna ei candidează pe listele Acţiunii Populare - scrie cotidianul Háromszék. Mulţi dintre ei strâng noi semnături pentru a se putea prezenta ca independenţi. Şi mai sunt cei care continuă să se lupte cu birourile electorale, cu justiţia şi cu morile de vânt, sperând că populaţia va fi de partea lor chiar dacă nu vor participa la alegeri.

Între timp UDMR se pregăteşte de victorie. Votaţi unitatea şi laleaua – sună îndemnul Uniunii. Iar Gyergyói Kisújság prezintă un localnic din Gheorgheni care, de supărare, şi-a smuls toate lalelele din grădină.
XS
SM
MD
LG