Linkuri accesibilitate

Reconciliere: printre aplauze şi huiduieli - Ameninţare: de după gratii - Zădărnicie: listele de semnături UCM - Buna Vestire: aderarea Ungariei la UE - Judit Ferencz


Săptămâna trecută a fost deosebit de bogată în evenimente: multă lume la Arad, la inaugurarea Parcului Reconcilierii, mulţi ziarişti agresaţi la tribunalul din Miercurea Ciuc şi multe semnături adunate în zadar de Uniunea Civică Maghiară.

Festivităţile de duminica trecută de la Arad sunt relatate pe larg de majoritatea publicaţiilor de limbă maghiară. Mii de participanţi, coroane, discursuri, premierul ungar Medgyessy Péter, preşedintele delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, ministrul culturii, Răzvan Theodorescu, liderul UDMR, Markó Béla şi mulţi alţii. Aplauze, dar şi huiduieli. Şi, după cum relatează Erdélyi Riport, sute de steguleţe ale mai multor partide politice din România şi Ungaria. Împreună la Arad, reconciliindu-se.

Ziarele trec repede la alte teme. Căci tot la sfârşitul săptămânii trecute a fost arestat Csibi István, controversatul om de afaceri din Miercurea Ciuc. El este anchetat în multe dosare, de la acte de corupţie până la sechestrare, tentativă de omor, respectiv agresarea şi ameninţarea mai multor jurnalişti .

Şi din acest motiv poate, la vestea arestării lui Csibi ziariştii se adunaseră în număr mare la tribunalul local unde - aflăm din Hargita Népe – ei au fost fotografiaţi şi agresaţi de persoane apropiate omului de afaceri. Toate acestea sub privirile îngăduitoare ale poliţiştilor înarmaţi.

Krónika mai adaugă: chiar după gratii fiind, Csibi le cere despăgubiri de sute de mii de dolari ziariştilor care scriseseră despre el. Iar avocaţii lui acuză presa, politicul, sfera economică şi tensiunile interetnice de complot împotriva clientului lor.

Şi acest subiect se stinge uşor, ziarele fiind preocupate de soarta Uniunii Civice Maghiare (UCM) a cărei listă de susţinători a fost respinsă de Biroul Electoral Central fără să fi fost contestată de cineva.

Din Krónika aflăm că decizia a avut ecou internaţional, 14 membrii ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei formulând un proiect de rezoluţie care consideră legea alegerilor locale restrictivă şi discriminatorie, iar deputaţi ai Parlamentului European au cerut lămuriri în legătură cu actul normativ.

În ţară, UCM stă mai prost. Înalta Curte i-a respins contestaţia, dar nu a reuşit să stârnească nici compasiunea politicienilor, şansele formaţiunii de a putea participa la alegeri diminuându-se pe zi ce trece. Lovitura de graţie o dă Romániai Magyar Szó, care susţine că nu avem de pierdut prin eliminarea UCM din cursa electorală, căci formaţia oricum a omis să-şi prezinte oferta.

Cu sau fără UCM, la Cluj numărul candidaţilor la primărie este într-o creştere continuă. Din Szabadság aflăm că UDMR optează pentru un candidat propriu în persoana avocatului Máté András Levente, iar Partidul Creştin Democrat îl vrea primar pe Sabin Gherman. Astfel Gheorghe Funar are deja cinci contracandidaţi, iar campania electorală nici nu a început.

Şi primarul din Sibiu, Klaus Johannis va trebui să lupte. Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre conferinţa de presă a candidatului PSD. Acesta consideră că oraşul nu are nevoie de un edil german, ci de un specialist. Care este, desigur, chiar el. Klaus Johannis este doar un profesor, spune candidatul partidului de guvernământ, adăugând că se consideră mai priceput şi în atragerea investitorilor din Germania.

De joi, spaţiul editorial al ziarelor de limbă maghiară este în mare parte rezervat aderării Ungariei la Uniunea Europeană. Népújság publică şi un interviu cu Markó Béla, iar Szabadság îl citează pe consulul general al Ungariei la Cluj, Cseh Áron. Toţi, la unison: aderarea Ungariei este un eveniment istoric aşteptat de noi toţi şi benefic, de asemenea, pentru noi toţi. Căci: ne apropie de Europa, ne apropie de semenii noştri şi, oricum, ne va fi mai bine. Dacă nu chiar acum, în câţiva ani cu siguranţă.

Allgemeine Deutsche Zeitung marchează însă momentul într-o manieră mult mai pragmatică, atenţionându-i pe cetăţenii români că, de acum înainte, trebuie să aibă asupra lor cel puţin 500 de euro pentru a putea călători în Ungaria.
XS
SM
MD
LG