Linkuri accesibilitate

22 - 26 martie: de la povestea "Legii privind administrarea fondului forestier" la o soluţie "ingenioasă de viitor" - Judit Ferencz


Săptămâna aceasta: povestea legii privind administrarea fondului forestier, în foileton. Primul episod, luni, în Udvarhelyi Híradó. Debut idilic, printr-un comunicat al organizaţiei locale a UDMR, care ne informează că proiectul legii prevede egalitatea deplină a structurilor private cu cele de stat. Şi că veşnica problemă a defrişărilor va fi, de asemenea, rezolvată.

Marţi începe intriga. „A fost, oare, sabotat proiectul?” – se-ntreabă Krónika, căci textul convenit de comisia de mediere a celor două camere ale Parlamentului a suferit, pe parcurs, modificări misterioase, referitoare la modul de avizare al exploatărilor forestiere, favorizând ocolurile silvice de stat.

Misterul este parţial dezlegat miercuri, de Romániai Magyar Szó. Ziarul îl citează pe deputatul Garda Dezső, care afirmă că modificarea nedorită a survenit în urma presiunilor exercitate de reprezentaţii ministerului de resort.

Tot Garda Dezső spune că, în zilele următoare, va discuta despre cele întâmplate cu mai mulţi parlamentari. Aşteptăm deznodământul cu sufletul la gură şi trecem la veştile bune.

„Hocheiul din Ciuc şi-a ocupat locul binemeritat” titrează, cu entuziasm Hargita Népe, relatând amănunte despre echipa din Miercurea Ciuc, noua campioană a hocheiului autohton.

O veste, dacă se poate şi mai bună, din Krónika. La numai o lună după ce i s-a refuzat intrarea în România, ziaristul ungar Bayer Zsolt a şi aflat motivul interdicţiei. Într-o notă a ambasadei române la Budapesta se menţionează: Bayer instigase la nesupunere civică, drept pentru care, timp de trei luni, nu mai poate vizita România.

Şi, ultima veste bună: România este fascinantă! – o spune chiar Excelenţa Sa domnul Michael Guest, ambasadorul SUA la Bucureşti într-un interviu acordat cotidianului Krónika. Sigur, domnia sa mai spune că reforma justiţiei şi a administraţiei se cam lasă aşteptate şi că lupta anticorupţie n-a fost una tocmai serioasă – dar astea le ştiam dinainte.

Reluăm veştile proaste: nici jurnaliştii maghiari nu o duc mai bine decât ceilalţi. Cotidianul Szabadság relateză despre procesele de calomnie intentate de Csibi István ziariştilor de la Krónika, Hargita Népe, Romániai Magyar Szó şi Udvarhelyi Híradó.

Se presupune că afaceristul din Miercurea Ciuc este cel care a dirijat acţiunile de intimidare îndreptate împotriva mai multor persoane din oraş, iar publicaţiile amintite scriseseră în repetate rânduri despre acestea.

În final, de-ale alegerilor. Udvarhelyi Híradó ne anunţă că Partidul România Mare are candidaţi maghiari. Patru la număr, cu toţii loiali statului naţional, unitar şi indivizibil.

Din celelalte cotidiane aflăm că UDMR este în aşteptare. Până pe 18 aprilie, data la care Statuia Libertăţii din Arad ar trebui reamplasată. Iar dacă acest lucru nu se întâmplă, Uniunea şi-ar putea desemna un candidat propriu la primăria oraşului.

Săptămânalele sunt şi ele preocupate de alegeri. Gyergyói Kisújság îşi îndeamnă cititorii să se prezinte la prealegerile organizate de UDMR în Gheorgheni. Nu de alta, dar e mai bine să votăm decât să nu o facem.

Scriitorul şi publicistul Horváth Andor arată, în comentariul său din săptămânalului Erdélyi Riport, punctele vulnerabile ale UDMR. „Uniunea a devenit partid. Un partid ce guvernează de unul singur în ţara sa imaginară” – scrie Horváth Andor, întrebându-se cui trebuie să-i ţinem pumnii la alegeri. „Lui Markó Béla şi echipei sale” – susţine el.

„Noi îl vrem pe Béla!” - titrează şi săptămânalul orădean Erdélyi Napló. Dar nu pe Markó Béla, ci pe Bugár Béla, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare din Slovacia. O soluţie ingenioasă, de viitor.
XS
SM
MD
LG