Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Vladimir Filipov s-a referit în special la lipsa unui dialog politic normal intre guvernare si opozitie şi ridicarea imunităţii parlamentare a trei deputaţi din opoziţia creştin-democrată din legislativul moldovean, la persecutarea participanţilor la acţiunile de protest, precum şi la lipsa libertăţii de expresie.

Aici reprezentantul Secretarului general al Consiliului Europei s-a referit în mod special la retragerea licenţei de emisie pentru postul de radio Antena C şi televiziunea EuroTV.

Vladimir Filipov: „De ce vorbesc cu îngrijorare despre aceste aspecte? În primul rând, pentru că anul 2004 va fi unul determinant pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Guvernarea a declarat drept prioritar acest vector. Practic, opoziţia a pierdut monopolul asupra retoricii pro-europene. Toată lumea vorbeşte acum în acest sens.

Dar, aici trebuie să ţinem cont de faptul că atunci când vorbim despre Europa, nu avem în vedere doar un standart la care trebuie să ne raportăm. Aceasta este şi obligaţia de a ţine cont de anumite reguli. În primul rând, respectul pentru oponentul politic, dar şi o reală libertate de expresie, chiar şi atunci când opoziţia sau presa te critică. Este uşor să suporţi oponentul când acesta te laudă sau nu spune nimic rău despre tine.

Dar, în toată lumea, opoziţia şi presa sunt fenomene deranjante pentru putere, care scot la iveală lucruri neplăcute sau pun întrebări incomode. În Occident, am considerat însă că acesta este răul mai mic. Răul mai mare fiind atunci când toate aceste procese sunt controlate de putere, şi asta numim noi dictatură”.
XS
SM
MD
LG