Linkuri accesibilitate

Ambasadorul american la OSCE pledează pentru o forţă de pacificare multinaţională în Transnistria


Într-un interviu acordat Europei Libere, ambasadorul Statelor Unite la OSCE Stephan Minikes a respins afirmaţiile apărute într-un ziar din Denver, cum că ar fi acuzat Rusia că încearcă să readucă în sfera sa de influenţă Republica Moldova şi alte foste republici sovietice.

Minikes a deplîns însă răspunsurile Rusiei la unele iniţiative occidentale. Ambasadorul american a spus textual: „ unii ruşi percep implicarea naţiunilor occidentale în fostele republici sovietice ca fiind contrare intereselor ruseşti şi de aceea ei cred că politica Rusiei trebuie să constea în combaterea acestor interese. Noi, în Statele Unite credem că avem multe scopuri şi interese comune cu Federaţia Rusă şi că e în interesul tuturor să existe un grup de state stabile, independente şi prospere în Europa centrală şi Asia de est".

Întrebat dacă este de părere că Federaţia Rusă se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, ambasadorul Statelor Unite la OSCE, Stephan Minikes, a declarat : „Mă voi referi doar la fapte. Acestea arată că prin memorandumul Kozak, Rusia a încercat să-şi menţină trupele în Transnistria. Or noi nu credem că e necesar ca Rusia să-şi perpetueze prezenţa acolo. Ceea ce facem acum este un lucru asupra căruia am putea ajunge la un consens, şi anume trimiterea în Moldova a unei forţe de pacificare multilaterale, cu mandat pe termen scurt, în componenţa căreia să intre reprezentanţi ai diverse ţări, inclusiv Federaţia Rusă. Dar cu condiţia ca această forţă de pacificare să fie multilaterală, diversă şi pe un termen scurt.
XS
SM
MD
LG