Linkuri accesibilitate

94 de mii de moldoveni nu s-au întors anul trecut din străinătate


94 de mii de cetăţeni moldoveni din numărul total al celor care anul trecut au călătorit în străinătate, nu s-au întors în Republica Moldova - a declarat Europei Libere directorul-adjunct al Departamentului Migraţiuni, Olga Poalelungi.

Ea a admis că unele dintre aceste persoane, 45 la sută dintre care sunt femei, au rămas în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă, dar că acest lucru nu se poate proba cu certitudine.Autorităţile moldovene au comunicat că anul trecut în jur de 5 mii de persoane au solicitat Departamentului Migraţiuni un loc de munca legal in strainatate, dar că doar 193 dintre acestea au obţinut un permis de muncă.

Departamentul Migraţiuni a anunţat că va solicita Guvernului să impună firmele care angajează cetateni moldoveni in strainatate să creeze fonduri destinate ajutorării victimelor accidentelor de muncă, precum şi repatrierii persoanelor decedate.

Numărul cetăţenilor moldoveni care lucrează peste hotare variază între 300 de mii şi un milion, potrivit mai multor surse. Departamentul Migraţiuni a admis că în jur de 600 de moldoveni sunt plecaţi în asemenea scop în străinătate, majoritatea dintre ei aflându-e în Rusia, Italia şi Portugalia.
XS
SM
MD
LG