Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


că îi protejează pe informatorii fostei Securităţi şi doreşte să schimbe, pînă la alegeri, conducerea Consiliului.

Deputaţii din Comisia de apărare au decis, joi, că cetăţenii vor avea acces numai la copiile anonimizate ale propriilor dosare întocmite de organele represive, astfel încît să fie protejate terţe persoane, care nu au fost implicate în activitatea informativă sau de cercetare penală.

"Comisia de apărare din Camera Deputaţilor ar trebui să se numească, de azi înainte, Comisia de apărare a informatorilor. Este inadmisibil ca parlamentarii să aibă ca singură grijă protejarea informatorilor fostei Securităţi" - a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS. El a adăugat că unii dintre foştii informatori sînt astăzi politicieni, iar alţii sînt colaboratori ai unor servicii.



Vicepreşedintele Colegiului, Viorel Nicolescu, a catalogat deciziile deputaţilor din Comisia de apărare drept o nedreptate la adresa celor care vor să-şi studieze propriul dosar.

"Trăim ca într-o poveste în care sîntem obligaţi să accedem tot mai greu la adevăr. Firesc era ca omul să-şi vadă dosarul, pentru că altfel este un prizonier în propria suferinţă" - a menţionat Nicolescu.

Referitor la reducerea mandatului Colegiului, reprezentantul conducerii Colegiului a afirmat că "un mandat de numai patru ani nu mai garantează libertatea instituţiei".

Andrei Pleşu a precizat, la rîndul său, că şi pînă acum se prevedea în lege ca petenţii să obţină copii anonimizate ale propriilor dosare. "Însă omul putea vedea dosarul în original. Anonimizarea documentului la care are acces cetăţeanul va duce, în primul rînd, la încetinirea procedurilor de studiere a documentelor. De acum înainte, munca va fi dublă, pentru că dosarele trebuie mai întîi anonimizate şi abia apoi date cetăţenilor" - a explicat Pleşu.

În privinţa reducerii mandatului, el a afirmat că nu îl miră posibilitatea luării unei asemenea decizii, la nivelul Parlamentului. "Este an electoral şi nu mă miră că această măsură a devenit aşa de urgentă - a mai spus reprezentantul Colegiului CNSAS.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG