Linkuri accesibilitate

Chişinău: operaţiuni ONU de menţinere a păcii


Guvernul moldovean a aprobat un Memorandum de intelegere cu Organizatia Natiunilor Unite, prin care Chisinaul se angajeaza sa participe la operatiuni ONU de mentinere a pacii.

Republica Moldova este gata sa puna la dispozitia ONU un contingent de 73 de militari, intre care 5 ofiteri de Stat Major si 2 plutoane de infanterie, cu sarcina "de mentinere a ordinii interne in zona de responsabilitate", dupa instalarea "in zona de bufer dintre partile aflate in conflict", escortarea convoaielor umanitare si patrularea in afara zonei, precum si negocieri cu autoritatile locale.

De asemenea, Moldova ar putea sa participe la operatiunile ONU cu 7 aeronave, dintre care doua avioane de transport de tip AN-72, unul de tip AN-26, cu 4 elicoptere MI-8, precum si cu mai multe masini de teren.

Ministrul Apararii, Victor Gaiciuc, a declarat dupa sedinta Guvernului ca acesta este un memorandum cadru, numarul concret de trupe si tehnica militara, precum si locul desfasurarii misiunilor de pacificare urmind sa fie negociat cu reprezentanti ai ONU in fiecare caz aparate.
XS
SM
MD
LG