Linkuri accesibilitate

Mircea Geoană cere inspectarea de către experţi independenţi a condiţiilor de detenţie aplicate deţinuţilor politici de la Tiraspol


Ministrul român de Externe Mircea Geoană a adresat mai multor foruri internaţionale scrisori în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia cetăţeanului român Andrei Ivanţoc, încarcerat de autorităţile separatiste transnistrene.

Potrivit ziarului Ziua, şeful diplomaţiei române i-a sesizat în acest caz pe Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, pe preşedintele Comisiei SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa, pe Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, preşedintele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante din cadrul Consiliului Europei.

Prin aceste demersuri, autorităţile române şi-au exprimat îngrijorarea faţă de soarta lui Andrei Ivanţoc, aflat în greva foamei, precum şi a celorlalţi deţinuţi politici de la Tiraspol.

Ministerul român de Externe a solicitat sprijinul acestor instituţii pentru stoparea încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, comise de conducerea autoproclamatei republici transnistrene. MAE român a cerut inspectarea de către experţi internaţionali independenţi a condiţiilor de detenţie aplicate deţinuţilor politici de la Tiraspol.

De asemenea, România a cerut autorităţilor de la Chişinău să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi crearea unor condiţii de detenţie în conformitate cu normele şi standardele internaţionale pentru cei trei deţinuţi de la Tiraspol.
XS
SM
MD
LG