Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


protocoale negociate privind controlul vamal şi de frontieră comun. Reuniunea de la Bruxelles va fi una tripartită – la ea participînd, alături de delegaţiile Chişinăului şi Kievului, reprezentanţi ai Comisiei Europene. Potrivit înţelegerilor prealabile, la cele 5 puncte existente în prezent de fiecare parte se vor afla atît vameşi şi grăniceri moldoveni, cît şi ucraineni.

Controlul se va efectua doar la intrarea în ţară. Se aşteaptă ca în felul acesta timpul pentru procedurile vamale şi trecere a frontierei să se reducă de cel puţin două ori. Totodată, cu sprijinul Comisiei Europene, punctele de control respective ar urma să fie dotate cu echipamente moderne, iar personalul să urmeze cursuri de instruire speciale.

La reuniunea de la Buxelles ar urma să continue negocierile privind celelalte două puncte vamale – de la Kuciurgan-Pervomaisk, situat pe segmentul transnistrean de frontieră, şi de la Palanka-Maiaki-Udobnoe. Înfiinţarea unor puncte vamale mixte la frontiera moldo-ucraineană care să corespundă standardelor europene este prevăzută de un acord semnat în martie 1997.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG