Linkuri accesibilitate

Compania rusă Yukos: amenzi de miliarde de dolari pentru evaziune fiscală


Autorităţile ruse au acuzat compania petrolieră rusă Yukos că nu a plătit impozite în valoare de sute de milioane de dolari în anul 2000. Ministerul rus al taxelor a declarat că a finalizat ancheta în ce priveşte impozitele companiei Yukos şi a amendat acest gigant petrolier cu aproximativ 3 miliarde de dolari, sumă în care, alături de amendă, sînt incluse şi impozitele restante.

Potrivit unei declaraţii a ministerului taxelor, evaziunea fiscală s-a produs prin direcţionarea de contracte petroliere, prin intermediari, în diferite regiuni ale Rusiei, către companii fantomă, pentru evitarea fiscului. Autorităţile susţin că Yukos datorează statului rus aproximativ 5 miliarde de dolari în impozite neplătite în ultimii trei ani.

Procuratura rusă anchetează în stare de arest pe fostul directorul executiv al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski, care e acuzat de evaziune fiscală, fraudă şi deturnare de fonduri. Hodorkovski susţine că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic pentru că el a contribuit la finanţarea unor partide de opoziţie din Rusia.
XS
SM
MD
LG