Linkuri accesibilitate

Kiev: amendamente constituţionale privind alegerea preşedintelui ţării


Parlamentul Ucrainei şi-a dat aprobarea preliminară pentru amendamentele constituţionale care prevăd alegerea preşedintelui ţării de către Parlament. Conform Constituţiei în vigoare, Şeful Statului este ales prin vot popular.

Din cei 450 de deputaţi ucrainieni, 276 au votat în favoarea amendamentelor. S-a votat prin ridicarea mîinii, pentru că deputaţi din Opoziţie au provocat ieri defectarea sistemului de vot electronic. Pentru aprobarea finală a acestor amendamente constituţionale, va fi nevoie de o majoritate de două-treimi. Nu s-a fixat încă data votului final.

Amendamentele propuse de Viktor Medvedciuc, şeful de cabient al preşedintelui Leonid Kucima, prevăd alegerea Şefului Statului prin vot popular, în 2004, şi de către Parlament, cu începere din anul 2006. Constituţia actuală îi interzice lui Leonid Kucima să candideze pentru un al treilea mandat.

Opoziţia consideră că prin aceste amendamente se încearcă prelungirea actualului mandat al lui Kucima sau alegerea în funcţia de Preşedinte a unui politician leal lui Kucima.
XS
SM
MD
LG