Linkuri accesibilitate

Comisie guvernamentală menită să identifice soluţiile de plată a medicamentelor


Guvernul a hotărît constituirea unei comisii guvernamentale care să identifice soluţiile de plată a medicamentelor şi produselor medicale livrate unităţilor medicale în 2002, astfel încît să fie evitată sistarea furnizării, la începutul anului viitor.

Guvernul a luat această decizie după ce Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) a comunicat că livrările vor fi sistate total în data de 5 ianuarie, urmînd să fie reluate imediat ce facturile vor fi achitate.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Cristian Hotoboc, firmele furnizoare de produse medicale şi medicamente aveau de încasat numai pentru anul 2002, datorii în valoare de aproape 5.000 de miliarde de lei de la unităţile sanitare de stat.

De asemenea, mai spune Hotoboc, în ultimii doi ani, statul român a încasat de la populaţie, din asigurări de sănătate, mult mai mulţi bani decît a alocat pentru tratamentul bolnavilor.

"Responsabilitatea pentru adîncirea crizei în care se găsesc deja spitalele româneşti, începînd cu ianuarie 2004, aparţine exclusiv Guvernului. Companiile furnizoare nu mai pot continua să livreze produse, fără să fie plătite, unor instituţii prost administrate şi finanţate, care au dovedit că nu reprezintă parteneri economici viabili", a conchis preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG