Linkuri accesibilitate

Două instanţe americane consideră că suspecţii de terorism au dreptul la asistenţă juridică


Justiţia americană pune administraţia de la Washington într-o postură delicată pronunţîndu-se împotriva modalităţii de reţinere a celor 660 de prizonieri de la Guantanamo Bay în Cuba. Două tribunale federale au decis că suspecţii de terorism, inclusiv cei de la Guantanamo, nu pot fi ţinuţi în captivitate o perioadă de timp indefinită, fără asistenţa unui avocat sau fără dreptul de a fi judecaţi.

O instanţă de apel din San Francisco s-a pronunţat într-un recurs stabilind că regimul de detenţie de acest tip practicat de Administraţia Bush este contrar principiilor fondatoare ale idealurilor americane. Tribunalul din San Francisco a hotărît că prizonierilor de la Guantanamo trebuie să li se asigure dreptul de a primi asistenţă din partea avocaţilor sau acces la sistemul judiciar din Statele Unite.

O altă curte de apel, de la New York de astă dată, s-a pronunţat într-un alt caz – cel al cetăţeanului american Jose Padilla. Acesta e reţinut cu statut de inamic combatant, de asemenea fără drept la asistenţa unui avocat şi fără să fi fost inculpat. Tribunalul new yorkez a stabilit că preşedintele George Bush nu are autoritatea să reţină cu statut de inamic combatant un cetăţean american arestat pe teritoriul Statelor Unite.

Curtea de la New York a obligat eliberarea în 30 de zile a lui Padilla de sub custodia militarilor americani şi a precizat că guvernul american poate aduce cazul în faţa unei instanţe civile. Padilla a fost arestat în mai 2002 sub acuzaţia că se pregătea să detoneze o bombă radiologică - un dispozitiv care foloseşte explozivi convenţionali pentru împrăştierea în atmosferă a unor izotopi radioactivi letali.

Purtătorul de cuvînt al administraţiei americane Scott McClellan a calificat sentinţa drept “îngrijorătoare şi inconsistentă” şi a anunţat că va face recurs la o instanţă superioară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG