Linkuri accesibilitate

Va semna Iranul astăzi protocolul adiţional la Tratatul de neproliferare nucleară?


Reprezentanţii guvernului iranian urmează să semneze astăzi un protocol adiţional la Tratatul de neproliferare nucleară, protocol care dă dreptul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, AIEA, să facă inspecţii mai stricte, cu preaviz scurt, la instalaţiile nucleare ale Iranului. Un reprezentant al guvernului de la Teheran ar urma să semneze protocolul adiţional la sediul AIEA din Viena.

Şeful Organizaţiei pentru energie atomică a Iranului, Gholamreza Aghazadeh, care este şi vicepreşedinte al ţării, le-a declarat ieri reporterilor la Teheran că Iranul a acceptat să semneze protocolul pentru a demonstra că programul său nuclear este paşnic. Luna trecută, AIEA a criticat Iranul pentru a fi ascuns vreme de 18 ani unele cercetări potenţial utilizabile pentru arme nucleare.

AIEA a avertizat că noi încălcări ale obligaţiilor decurgînd din tratatul de neproliferare nucleară ar putea duce la sancţiuni din partea Consiliului de Securitate ONU. Teheranul a negat în repetate rînduri acuzaţiile Statelor Unite că Iranul încearcă în secret să construiască arme nucleare.
XS
SM
MD
LG