Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


În pofida unor involuţii, la nivel global se înregistrează o tendinţă de progres către liberate şi democraţie – a declarat pentru Europa Libera purtătorul de cuvînt al Freedom House Michael Goldfarb. Potrivit raportului, în acest moment 88 de ţări - ce reprezintă 46% din totalul statelor de pe glob - se bucură de libertate.

Raportul compară acest nivel cu cele 38 de procente de acum 10 ani şi cu cele 32 înregistrate cu două decenii în urmă, în plin război rece. Freedom House constată că libertatea nu e restrînsă la cercul ţărilor bogate considerînd în acelaşi timp că islamul şi democraţia nu sînt incompatibile.

Organizaţia internaţională consemnează în materie de democraţie progrese în ţări din Estul Europei şi al Asiei, dar şi paşi înapoi în unele din fostele republici sovietice, în Orietnul Mijlociu şi în Africa de nord.

În raportul pe 2003, Rusia îşi păstrează calificativul de “ţară partial liberă”, pe care l-a avut şi pînă acum. Michael Goldfarb a declarat postului nostru de radio că Rusia pare să regreseze, ţinind cont de presiunile la care sînt supuse atît mass-media, cît şi comunitatea de afaceri. Cele mai represive regimuri sînt - potrivit Freedom House – Coreea de Nord, China, Arabia Saudită şi Turkmenistanul.
XS
SM
MD
LG