Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Şeful Pentagonului a mai precizat că Statele Unite au de gînd să-l trateze pe Saddam ca prizonier de război şi ca acesta va beneficia de toate prevederile referitoare la acest statut conţinute în convenţiile de la Geneva.

După prinderea sa lîngă Tikrit într-o ascunzătoare subterană, Saddam Hussein a fost confruntat cu membrii actualului consiliu de guvernare de la Bagdad desemnat de americani. Unul din membrii consiliului a declarat că fostul lider irakian a fost sfidător şi nu a dat semne de remuşcare pentru zecile de mii de morţi pentru care este răspunzător.

Deocamdată nu este clar dacă şi cine va beneficia de cele 25 de milioane de dolari promise de Statele Unite pentru informaţii care să conducă la prinderea fostului preşedinte irakian.

Oficialii irakieni doresc să-l judece pe Saddam pentru crime împotriva umanităţii şi pentru crime de război într-un tribunal special, constituit din judecători irakieni. Autorităţile americane au precizat însă că se va stabili ulterior componenţa respectivei instanţe.

Într-un mesaj televizat, preşedintele Statelor Unite George Bush a apreciat că prinderea fostului dictator irakian Saddam Hussein pune capăt unei ere întunecate şi dureroase pentru Irak. În declaraţia făcută la Casa Albă, şeful administraţiei americane a promis că Saddam Hussein va fi adus în faţa justiţiei pe care fostul lider irakian nu a asigurat-o pentru milioane de oameni.

Bush a mai spus că prinderea lui Saddam este crucială pentru crearea unui Irak liber, adăugînd însă că această captură nu înseamnă şi încetarea violenţelor din această ţară. Şeful Casei albe a asigurat însă irakienii că nu mai trebuie să se teamă că Saddam s-ar putea reîntoarce la putere.

Prinderea lui Saddam Hussein a fost salutată de numeroase ţări, inclusiv de Rusia, Franţa şi Indonezia care s-au opus soluţiei de forţă în Irak.
XS
SM
MD
LG