Linkuri accesibilitate

Reacţii internaţionale la capturarea fostului dictator irakian


Imediat după anunţarea ştirii privind capturarea lui Saddam Hussein, în capitala irakiană Bagdad au fost înregistrate manifestaţii spontane de bucurie, sute de irakieni au ieşit în stradă şi focuri de armă au fost trase în aer.

Iar statele învecinate Irakului au declarat că prinderea lui Saddam Hussein este un pas înainte pentru întreaga regiune. Abdul Aziz al Hakim, actualul lider al consiliului de guvernare de la Bagdad, a afirmat că arestarea fostului dictator este importantă nu numai pentru irakieni, dar pentru toată lumea, pentru că tiranul a comis crime împotriva umanităţii.

„Este o zi mare pentru umanitate, nu numai pentru irakieni. O zi mare pentru toţi aceia care iubesc pacea, pentru că acest criminal a comis atrocităţi împotriva umanităţii, nu doar împoriva irakienilor” - a declarat actualul lider al consiliului de guvernare de la Bagdad, Cum era de aşteptat, liderii lumii au salutat vestea prinderii lui Saddam Hussein de către forţele americane.

Premierul Marii Britanii Tony Blair a spus că arestarea dictatorului înlătură orice posibilitate a unei reîntoarceri la putere a lui Saddam Hussein: „Saddam nu mai este la putere şi nu se va mai întoarce înapoi. Irakienii ştiu asta acum şi îşi vor decide singuri soarta”.

În opinia ministrului rus de externe Igor Ivanov, arestarea lui Saddam Hussein va ajuta la transformarea Irakului într-un loc mai sigur. Într-o declaraţie dată publicităţii la Moscova, Ivanov a spus că prinderea fostului preşedinte irakian va ajuta şi la procesul de instaurare a ordinii politice în această ţară, cu participarea activă a Naţiunilor Unite.
XS
SM
MD
LG