Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Premierul italian Silvio Berlusconi, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a declarat la Bruxelles că între liderii europeni există un dezacord total cu privire la această chestiune. Discuţiile din capitala belgiană au fost blocate de opiniile diferite ale Spaniei şi Poloniei, pe de-o parte, şi ale Germaniei şi Franţei, pe de altă parte.

Spania şi Polonia doresc păstrarea drepturilor decizionale aşa cum au fost ele statuate acum trei ani, la summitul de la Nisa. Potrivit prevederilor din proiectul noii constituţii, aceste drepturi vor fi reduse, pentru că deciziile ar urma să fie luate cu o majoritate de mai mult de 50 la sută din statele Uniunii care reprezintă peste 60 la sută din populaţia ei.

Premierul irlandez Bernie Ahern a anunţat că Irlanda, care urmează să preia preşedinţia Uniunii Europene, nu va organiza discuţii referitoare la prima constituţie a Europei pînă în luna martie a anului viitor. Preşedintele Parlamentului European Pat Cox a declarat că o înţelegere asupra acestui subiect e absolut necesară.

„Dacă astăzi nu s-a ajuns la un acord, asta nu înseamnă că el nu e necesar. Cred că majoritatea participanţilor la summit, din toate statele şi de la toate instituţiile europene, sînt de acord că Uniunea Europeană de mîine ( cu 25 sau mai mulţi membri) este prost echipată cu tratatele de azi şi nu va face faţă problemelor viitoare” - a declarat preşedintele Parlamentului European.
XS
SM
MD
LG