Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


care are ca scop „armonizarea intereselor naţionale generale cu interesele tuturor comunităţilor etnice şi lingvistice din ţară”. Printre prevederile proiectului propus de preşedintele Vladimir Voronin se numără şi promovarea în Republica Moldova a bilingvismului moldo-rus.

Potrivit documentului, naţionalitatea fondatoare a statului o constituie moldovenii, în timp ce românii sunt trecuţi la categoria minorităţi naţionale, alături de ucraineni, ruşi, găgăuzi, bulgari, evrei, bieloruşi şi rromi.

Proiectul de lege prevede “neutralizarea juridică şi politică a tentativelor de negare a existenţei naţiunii moldoveneşti şi de ignorare a glotonimului “limbă moldovenască”.

Autorul documentului este preşedintele Vladimir Voronin, care susţine că această concepţie a politicii naţionale de stat va contribui la instaurarea în Republica Moldova a unei armonii civice.

Deputaţii din opoziţie au comparat însă iniţiativa şefului statului cu un butoi cu pulbere, care, în opinia lor, va produce tensiuni interetnice majore în societatea moldoveană. Unul din liderii fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat, Ştefan Secăreanu, a chemat de la tribuna Parlamentului cetăţenii Republicii Moldova să protesteze împotriva acestei iniţiative legislative.
XS
SM
MD
LG