Linkuri accesibilitate

Raport HRW critic la adresa forţelor lui Saddam Hussein şi a trupelor americane


Organizaţia Human Rights Watch a dat publicităţii un raport în care critică atît acţiunile armatei fostului regim irakian cît şi tactica adoptată de coaliţia condusă de Statele Unite. Conţinînd observaţii culese în 10 localităţi din Irak între sfîrşitul lunii aprilie şi începutul lui iunie, studiul precizează că deşi armata americană a luat măsuri pentru evitarea pierderilor de vieţi din rîndul civililor, anumite tactici militare au provocat totuşi astfel de pierderi.

HRW susţine în context că peste 1000 de civili au fost răniţi sau ucisi prin utilizarea bombelor cu fragmentare. În acelaşi timp 50 de atacuri avînd drept ţintă diverşi foşti lideri irakieni s-au soldat cu tot atîtea eşecuri, în schimb zeci de civili au fost omorîţi din cauza lipsei de precizie a respectivelor acţiuni.

În privinţa armatei lui Saddam Hussein, aceasta e acuzată că a încălcat dreptul internaţional prin folosirea civililor drept scuturi umane şi de asemenea prin utilizarea pentru disimulare a însemnelor Crucii şi Semilunei Roşii. Raportul consemnează la acelaşi capitol folosirea minelor antipersonal de către trupele lui Saddam Hussein precum şi amplasarea de echipamente militare de luptă în spitale şi moschei. Este posibil ca aceste proceduri să fi condus la pierderi semnificative de vieţi în rîndul civililor – subliniază acelaşi raport al HRW dat publicităţii la New York.
XS
SM
MD
LG