Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


în perspectiva primirii anul viitor în Uniune a 10 noi membri. Principalul punct sensibil îl reprezintă drepturile decizionale prin votul viitoarei Uniuni cu 25 de membri. Franţa şi Germania urmăresc să impună o soluţie care să confere drepturi sporite pentru ţările cu populaţii mai numeroase, soluţie respinsă de Spania dar şi de viitoarea membră – Polonia.

Cu o zi în urmă la Berlin preşedintele Poloniei Alexandr Kvaşnievski şi cancelarul Gerhard Schroeder nu au reuşit să ajungă la o întelegere pe această temă. Kvaşnievski a ameninţat cu exercitatrea dreptului de veto la adoptarea viitoarei Constituiţii, în vreme ce Schroeder a afirmat că Germania preferă o amînare a adoptării documentului decît să accepte o soluţie cu drepturi de vot reduse.

După ce cu două zile în urmă premeirul Italiei, Silvio Berlusconi a, cărui ţară asigură preşedinţia curentă a Uniunii, anunţa că are un plan de deblocare a impasului, ieri şeful cabinetului de la Roma îşi exprima lipsa de încredere în ajungerea la un acord declarînd că « uneori se întîmplă şi miracole ». «

Proiectul european va eşua, dacă acest summit nu va conveni asupra viitoarei Constituţii » - a declarat la rîndul său premierul Belgiei Louis Michel în ajunul summitului care e programat să se încheie sîmbătă, dar s-ar putea prelungi pînă duminică.
XS
SM
MD
LG