Linkuri accesibilitate

ONU cere anchetarea circumstanţelor raidului american soldat cu moartea a 9 copii afgani


Naţiunile Unite solicită o anchetă urgentă pe marginea incidentului care a provocat moartea a 9 copii afgani în urma unui bombardament al aviaţiei americane în sud-estul Afganistanului.

Emisarul special Onu Lahdar Brahimi afirmă că tragedia “a intensificat sentimentul de insecuritate şi teamă” din Afganistan. Aviaţia americană a atacat sîmbătă o bază teroristă din satul Hatula, situat într-o zonă izolată a provinciei Ghazni.

Oficialii americani susţin că raidul a fost ordonat în baza unor informaţii ale serviciilor speciale şi că acţiunea s-a soldat cu uciderea unui comandat militar taliban. Associated Press citează însă localnici care susţin că respectivul comandat taliban nu ar fi fost ucis, ci că ar fi părărsit zona cu peste o săptămînă în urmă.

Ambasadorul american la Kabul a exprimat regrete profunde pentru moartea celor 9 copii. Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a declarat la rîndul său că trupele americane ar trebui să se asigure că în viitor astfel de incidente nu vor mai avea loc.
XS
SM
MD
LG