Linkuri accesibilitate

Colin Powell conferă la Washington cu autorii Acordului de la Geneva


Secretarul de Stat american Colin Powell s-a întîlnit la Washington cu autorii israelian şi palstinian al unui plan neoficial de pace, cunoscut sub numele de Acordul de la Geneva. Întîlnirea, care s-a desfăşurat cu uşile închise, a avut loc în pofida obiecţilor guvernului israelian.

Planul neoficial, propus de foşti negociatori israelieni şi palestinieni face concesii inacceptabile în viziunea guvernului Sharon. În acelaşi timp el este respins şi de militanţii palestinieni. Planul prevede stabilirea unui stat palestinian, cu eliminarea aşezărilor israeliene din Cisiordania şi Gaza, şi suveranitate împărţită asupra Ierusalimului. Principala prevedere respinsă de militanţii palestinieni este aceea ca Israelul să aibă un control asupra reîntoarcerii refugiaţilor palestinieni.

Oficialităţile americane au dat de înţeles că merită ascutaţi toţi cei care au idei interesante privind posiblităţile de pace, dar au subliniat că Statele Unite rămîn angajate faţă de planul oficial de pace susţinut şi de ONU, Uniunea Europeană şi Rusia, aşa numita Foaie de parcurs pentru pace. Vorbind după întîlnirea de astăzi autorul palestinian al planului neoficial a declarat că acest plan este “complementar” planului oficial.
XS
SM
MD
LG