Linkuri accesibilitate

Pregătirea procedurii de demitere a preşedintelui Lituaniei


Parlamentul de la Vilnius e în curs de elaborare a unui text care pregăteşte demiterea preşedintelui lituanian Rolandas Paksas, acuzat de serviciile secrete din ţara sa de legături cu grupări ale crimei organizate. Declaraţia de demitere ar putea fi prezentată parlamentului chiar săptămîna viitoare după ce vor fi adunate semnăturile de susţinere a acestei proceduri.

Pentru initiarea procesului este nevoie de 36 de semnături din totalul celor 141 de membri ai Seimului, iar pentru demiterea preşedintelui ar trebui să voteze 85 de parlamentari. Forul legislativ a adoptat cu o zi în urmă un raport al comisiei constituite special pentru a cerceta acest caz, document ale cărui concluzii susţin că PAKSAS este un pericol pentru securitatea naţională, făcîndu-se vinovat de scurgea unor informaţii clasificate către grupări mafiote.

Preşedintele refuză să demsioneze negînd toate acuzaţiile, iar într-o apariţie televizată a spus că întreaga afacere e menită să-i distrugă cariera politică şi să-i compromită moralitatea. Demisia sa a fost cerută şi de şeful guvernului lituanian Algirdas Brazauscas. Acesta a declarat că preşedintele ar trebui să demsioneze chiar înainte de începerea procedurilor de demitere.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG